2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

ATV: ha étterembe megyünk enni, sokkot kapunk, olyan drágaság lett

15 százalékkal emelkedtek február óta az éttermi árak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint. Kovács László azt mondja, ennek oka az emelkedő rezsiköltség, az alapanyagok drágulása és a munkaerőhiány. A vendéglátósok most még óvatosan emelnek, mert szerintük a költségeik növekedése 30-40 százalékos drágulást is indokolna. Az ATV Híradó riportja. 

Nagy a készülődés a déli nyitás előtt egy budapesti vegán étteremben. A száz százalékban növényi alapú ételek nem tartalmaznak se tejet, se tojást, csak zöldségeket, ám a szezonális alapanyagok ára napról napra emelkedik a tulajdonos szerint. Baburgert 1750 forintért, szejtán azaz búzahúsból készült pörköltöt pedig 2200 Ft ért rendelhetnek itt a vendégek.
Az étterem tulajdonosa azt mondta: „Nagyon hosszú ideig próbáltuk tartani az eredeti árainkat, a pandémia alatt főleg, de tavaly novemberben mi is áremelésre kényszerültünk és most terveztük, most beszéltük ezekben a napokban, hogy kellene igazítani picit az árainkon.”

Egy átlagos budapesti belvárosi étterembe 4000 forintot vagy akár 6000 forintot is elkérhetnek egy főmenüért. Az ATV Híradó által megkérdezettek nagyon figyelik, mennyit költenek egy étkezésre. Ez az összeg 2000 forint körül mozgott. Hasonló árakkal találkozott Híradónk a budapesti körúti török étteremben is, ahol egymást érték a vendégek. Az étterem régóta munkaerőhiánnyal küzd.

Márciusban a KSH szerint 8,5%-kal nőttek az élelmiszerárak az egy évvel korábbihoz képest. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete azonban jóval nagyobb élelmiszerdrágulást érzékel.

„Alapvetően a húsok ára 50-80 valamelyik 100 százalékkal is emelkedett februárhoz képest. Az olaj ára, ami tavaly volt 600 forint az 1300 forint és ezek nettó nagyker árak.” Kovács László szerint az infláció miatt 30-40 százalékos áremelés lenne indokolt, de csak fokozatosan mernek az árakhoz nyúlni. AMagyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke úgy fogalmazott: „A háború óta eltelt időszakban volt olyan, aki kétszer is emelt 8-8 százalékot, volt aki egy lépésben 15 százalékkal és talán lehet ezekre az egyéb korrekciókra még szükség lesz.” 
A turizmus online adatai szerint azok, akik házhoz rendelnek még drágábban ehetnek, az éttermek online árajánlata ugyanis 15 százalékkal magasabb az őket terhelő áfa miatt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató