2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Bloomberg: India még több orosz olajat akar vásárolni

India tárgyalásokat folytat a Rosznyefty orosz állami olajipari nagyvállalattal az országba irányuló olajszállítások növeléséről – jelentette hétfőn a Bloomberg névtelen forrásokra hivatkozva.

A cikk szerint az indiai állami olajtársaságok és a Rosznyefty “közösen dolgoznak azon, hogy véglegesítsék és biztosítsák az Indiába irányuló új, hat hónapos orosz nyersolajszállítási szerződéseket”.

A cégek közé tartoznak az Indian Oil Corp, a Hindustan Petroleum és a Bharat Petroleum finomítók, valamint két magánvállalat a Reliance Industries és a Nayara Energy. A vállalatok nem erősítették meg a lapértesüléseket.

A Bloomberg forrásai azt állítják, hogy az új szállítmányok mennyiségének és árának részleteiről – amelyek az Oroszország által Indiába már szállított mennyiségen felül érkeznek – még folynak a tárgyalások az indiai bankokkal, amelyek az üzleteket finanszíroznák.

Néhány külföldi olajkereskedő a közelmúltban vonakodott orosz nyersolajat vásárolni a másodlagos szankciók veszélye miatt. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia korábban embargót rendelt el az orosz olajra, míg az EU a múlt héten részleges tilalomról állapodott meg.

India azonban az elmúlt három hónapban fokozta az orosz nyersanyag vásárlását, mivel igyekezett kihasználni a kedvezményes árakat. Az Indiába irányuló orosz olajexport májusban közel 25-szörösére ugrott a tavalyi év azonos időszakához képest.

India nagymértékben függ az energiaimporttól, és a belföldi felhasználásra szükséges olaj 85 százalékát kell beszereznie. India továbbra is vásárolhat orosz olajat, még azután is, hogy Washington és Brüsszel megpróbált nyomást gyakorolni Újdelhire, hogy hagyjon fel a  Moszkvával folytatott kereskedelemmel, hogy ezzel elvágják hozzáférését az olajbevételekhez. India akkor megismételte, hogy orosz importja sokkal kevesebb, mint az európai, és az ország teljes fogyasztásának csak alacsony hányadát fedezi.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató