2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Zelenszkij: Több mint 2500 ukrán katona került orosz fogságba az Azovsztalból

Legalább 2500 ukrán katona került orosz fogságba a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területéről - mondta hétfőn újságírók előtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az ukrán elnök elmondta azt is, hogy fogolycsere útján dolgoznak a katonák kiszabadításán, a katonai hírszerzés vezetésével.

A hírszerzés elsőszámú feladata az volt, hogy minél több ukrán katona élve kikerüljön az üzemből, és ezt sikeresen végre is hajtották – most a katonák hazajuttatása a legfontosabb cél.

Zelenszkij június 6. – ez Ukrajnában az újságírók napja – alkalmából arról tájékoztatott, hogy a háború február 24-i kezdete óta 32 ukrán és külföldi újságíró vesztette életét a harcokban. Az ukrán elnök felsorolta az összes áldozat nevét.

Az elnök arról is beszélt, hogy egyes országok próbálják meggyőzni Ukrajnát a béke érdekében egy számára kedvezőtlen megállapodás elfogadásáról, és ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy megoldásról egyelőre senkivel nem folytatott tárgyalást.

Zelenszkij szerint a világközösségben érezhetően „nő a fáradtság” a háborútól, és kifejezte meggyőződését, hogy Ukrajnának minden európai és azon kívüli országgal együtt kell működnie.

Az elnök megerősítette, hogy Ukrajnát nem hívták meg június 8-ra Ankarába, ahol a török és az orosz kormány a fekete-tengeri közlekedésről egyeztet majd, feltehetően Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részvételével.

Az Ukrinform hírügynökség szerint Katerina Pavlicsenko belügyminiszter-helyettes a Facebookon nyilvánosságra hozta, hogy nagyjából 700 ezer ukrán katona vesz részt az orosz erők elleni háborúban. A háború kezdete óta a hivatalos adat szerint 40 ezer ukrán katona esett el vagy sérült meg.

Jelenleg hárommillió ukrán állampolgár él ideiglenesen megszállt területen.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató