2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Importvámmal akadályozná az Európai Bizottság, hogy Magyarország orosz olajhoz jusson

A lap szerint az EU így olyan eszközhöz juthat, amellyel hosszú távon teljesen megakadályozhatja az Európába irányuló orosz olajszállításokat.

Az Európai Bizottság importvám beszedését fontolgatja annak érdekében, hogy Magyarországra ne szállíthassanak Oroszországból olajat – írja a Der Spiegel. A lap szerint a brüsszeli testület azután szánta el magát erre a lépésre, hogy a legutóbbi uniós csúcson Orbán Viktor kiharcolta, hogy azok az országok, amelyek az olajat csövön keresztül kapják, továbbra is a régi feltételek mellett folytathatják gazdálkodásukat. Ennek következményeképp Magyarország a Barátság vezetéken keresztül továbbra is kap olajat. 

A lap szerint az Európai Bizottság szeretné hosszú távon teljesen megakadályozni az Európába irányuló orosz olajszállításokat. A terv az, hogy az importvám által olyan drágává tegyék az orosz olajat, hogy egyszerűen ne érje meg senkinek vásárolni. 

A cikk azt írja: az Európai Miniszterek Tanácsa minősített többséggel dönthet a tarifáról, így Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem tudná azt megvétózni.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató