2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Zelenszkij kiakadt, mert egyre több nyugati ország békét akar

Az ukrán elnök Emmanuel Macron korábbi nyilatkozatára reagált, amelyben a francia elnök arról beszélt: nem szabad „megalázni” Oroszországot, mert később még együtt kell működni velük.

Interjút adott a Financial Timesnak Volodimir Zelenszkij, amelyben azt mondta: „nem opció” számukra, hogy állóháború alakuljon ki a Donbaszban.

Volodimir Zelenszkij szerint az oroszoknak még mindig fejlettebb eszközeik vannak, ebből adódóan pedig az ukránok egyrészt nem tudnak előrenyomulni és visszafoglalni a saját területeiket, másrészt pedig súlyos veszteségeik vannak, amelyek előbb-utóbb felőrölhetik az ellenállást.

Zelenszkij az interjúban azt is elmondta, hogy a háború lezárásához szükség lesz arra, hogy a békéről tárgyaljanak az oroszokkal, és hogy ő erre nyitott, de szerinte kizárólag annak van értelme, ha Vlagyimir Putyinnal négyszemközt folytatnak megbeszélést erről.

Az ukrán elnök mindeközben kritizálta a nyugati országokat azért, hogy az utóbbi napokban úgy kezdtek el a fegyverszünet megkötésének lehetőségéről beszélni, hogy a kijevi kormányt ebbe nem vonták be. „Hogy lehetne fegyverszünetet kötni Ukrajnában anélkül, hogy minket meghallgatnának? Nagyon meglepők voltak ezek a felvetések” – fogalmazott az elnök.

Zelenszkij reagált Emmanuel Macron korábbi nyilatkozatára is, amelyben a francia elnök arról beszélt: nem szabad „megalázni” Oroszországot, mert később még együtt kell működni velük.

Nem igazán értem...megalázni Oroszországot? Minket már nyolc éve gyilkolnak az oroszok. Mégis miről beszélünk?”

– mondta erre az ukrán elnök.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató