2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az ukránok nem engedik be az Atomenergia-ügynökség főigazgatóját a zaporizzsjai erőműbe

Ukrajna szerint Rafael Grossi csak azért akar az atomerőműbe látogatni, hogy jelenlétével legitimálja az orosz megszállók jelenlétét.

Ukrajna nem hívta meg Rafael Grossit a zaporizzsjai erőműbe, és korábban is elutasította a látogatását. Az erőmű látogatása akkor lesz lehetséges, ha Ukrajna visszaveszi az ellenőrzést a létesítmény felett – számolt be a Világgazdaság.

A portál szerint Rafael Grossi hétfőn a Twitteren azt írta, hogy a NAÜ szakértői látogatását készíti elő a zaporizzsjai erőműbe, arra hivatkozva, hogy ezt Ukrajna kérte. Európa legnagyobb atomerőművét, amelyben hat, egyenként 1000 megawattos teljesítményű reaktor üzemel,

az orosz hadsereg tartja ellenőrzése alatt a háború kezdete óta.

„Rafael Grossi főigazgató ismét hazudik” – írta az Enerhoatom, válaszul Grossi Twitter-bejegyzésére, hozzátéve, hogy úgy tekintenek erre a nyilatkozatra, mint újabb kísérletre, hogy a zaporizzsjai erőműbe tett látogatással legitimizálják az orosz megszállók jelenlétét és jóváhagyják a tetteiket.

Rafael Grossi szerint abszurd, amit az ukránok mondanak,

de a NAÜ főigazgatója ezt betudja annak, hogy Kijevben jelenleg az érzelmek és a feszültségek irányítanak.

Az orosz hadsereg március elején foglalta el az erőművet

Grossi azonban a BBC-nek arról beszélt, hogy az ukránok állítása abszurd, az atomenergia-ügynökségnek szerződésben foglalt kötelessége ellenőrizni az zaporizzsjai erőmű állapotát; a NAÜ főigazgatója úgy nyilatkozott: „nem azért mennének oda, hogy tiszteletköröket fussanak.” Az Enerhoatom szerint azért szakadt meg az összeköttetés a NAÜ és az erőmű között,

mert az oroszok blokkolták a helyszínen a Vodafone ukrajnai mobilszolgáltatóját.

„Gyűlnek az adatok a szervereken, és átadjuk őket a NAÜ-nek, amint működőképes lesz a telefonszolgáltató” – közölte az Enerhoatom. Oroszország május 19-én azzal fenyegetőzött, hogy lezárja a zaporizzsjai atomerőművet az ukrán hálózatról, ha Kijev nem fizeti ki Moszkvának az ott termelt elektromos energiát. 2021-ben, a 2022. február 24-én indított orosz „különleges hadművelet” előtt a zaporizzsjai erőmű adta az éves ukrajnai áramtermelés 20 és az atomerőművek termelésének pedig a 47 százalékát.

Az orosz hadsereg március elején foglalta el a dél-ukrajnai Enerhodar városban, a Dnyeper folyón épített Kahivkai-víztározó partján álló létesítményt. A Dnyeper túlpartján fekvő Zaporizzsja megyeszékhely továbbra is ukrán kézen van.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató