2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Extraprofitadót vetne ki Németország is

Akár már jövő pénteken tárgyalhatnak az új adónem bevezetéséről.

A Tagasschau arról írt keddi cikkében, hogy Európa legtöbb országához hasonlóan az energiaárak rohamosan emelkednek, és hiába igyekeznek ezeket segélycsomagokkal kompenzálni, bizonyos területeken nem történik változás,- szemlézte a mandiner.hu.

Ennek okaira Omid Nouripour, a Zöld Párt egyik társelnöke igyekezett választ adni.  Nouripour többek között felhívta arra a figyelmet, hogy „egyes cégek a háború okozta inflációt szabadítják fel.” Erre hozta példaként az üzemanyag árakat. Rámutatott arra, hogy hiába csökkentették átmenetileg az energiadókat, az csak átmenetileg gyakorolt hatást az árakra, utána azok ismét emelkedni kezdtek.

A cikk Lars Klingbeil, az SPD vezetőjét is idézi a témában, aki azzal a javaslattal állt elő, hogy a megfogalmazása szerint,

a „válság- és háborús haszonélvezőket” nagyobb mértékben megadóztassák.

Majd hozzátették, ennek megfelelő kezdeményezés most Brémából is érkezett: Andreas Bovenschulte (SPD) polgármester azt szeretné, ha a Bundesrat jövő pénteken jogalkotási kezdeményezés keretében szavazna az úgynevezett többletnyereségadó (extraprofit – szerk.) bevezetéséről.

Történelmi példák is akadnak az extraprofitadóra

A portál az adónem kapcsán a Bundestag definícióját is említi, mely szerint

ez az adó „a normális nyereségen túllépő nyereséget terheli”.

A Tagasschau emellett több történelmi példát is említ a „többletnyereség-adóra”. Például egy ilyen adót a két világháború alatt az USA-ban, de Nagy-Britanniában és Franciaországban is kivetettek. Leginkább az állam rendkívül magas anyagi szükségleteinek fedezése volt a cél.

Majd mindezt párhuzamba állítják a jelenlegi helyzettel. Rámutatnak, hogy extraprofit-adóról jelenleg is szó van, különösen az Ukrajna elleni háború kapcsán, amelynek gazdasági következményei számos cég számára gondot okoznak, de lényegesen magasabb profitot tesznek lehetővé a fegyverkezésben és az energiaszektorban is.

 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató