2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Homoszexuális férfiakat oltanának a majomhimlő ellen

A német független oltási tanácsadó testület azt ajánlja, hogy priorizálják a majomhimlő elleni oltásokat a betegséget okozó vírusnak nemrégiben kitett emberek számára.

A német rövidítéssel STIKO néven ismert testület csütörtökön egy olyan ajánlástervezetet terjesztett elő, amelyben azt írják, hogy a korlátozott kínálat miatt az Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyagot először azoknak kellene hozzáférhetővé tenni, akik az elmúlt 14 napban valamilyen módon ki voltak téve a vírusnak.

Két oltást kell beadni legalább 28 nap különbséggel azoknak, akiket korábban nem oltottak be himlő ellen, míg azoknak, akiket igen, elég egy adag – közölte a testület.

A testület szerint a majomhimlővel való megfertőződés fokozott kockázatának kitett emberek az oltás szempontjából a második legfontosabb csoport. Ide tartoznak

azok a férfiak, akik „több férfi partnerrel élnek szexuális életet”; a Németországban eddig történt több mint 130 majomhimlős megbetegedés mindegyike ebbe a csoportba tartozó személyeket érintett.

A majomhimlő-vírust tartalmazó mintákkal dolgozó szaklaboratóriumi személyzet szintén a magas kockázati kategóriába tartozhat – áll a közleményben.

Az STIKO ajánlásai jogilag nem kötelező érvényűek, de a német hatóságok általában követik őket.

(Demokrata)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató