2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Júliustól fokozatosan kivezetné az üzemanyagok hatósági árát Hernádi Zsolt

De erről nem ő dönt, hangsúlyozta a Mol-vezér egy friss interjúban.

Interjút adott a Mandinernek Hernádi Zsolt. A Mol elnök-vezérigazgatója az Európai Uniót is egyre jobban foglalkoztató üzemanyag-ársapkáról is elmondta a véleményét. Azt mondta, a hatósági árazást a jelenleg érvényes, július elsejei lejárati idő után, ha nem is egy lépésben, fokozatosan ki kellene vezetni. Ellátásbiztonsági szempontból Hernádi szerint ez lenne a célszerű, mert a magyar piac akkor tud jól működni, ha van benne valamennyi import. Márpedig a nyomott árnak kiszorító hatása van, ebből az következik, hogy előbb-utóbb hiány keletkezik, érvelt Hernádi.

A magas üzemanyagárakról azt mondta, a túlkereslet okozza, muszáj lenne csökkenteni a fogyasztást is, az majd korrigál. Felidézi, hogy egyre gyakrabban hangoznak el javaslatok, mint a tömegközlekedés támogatása, a nagyvárosi autómentes hétvégék. A rászoruló rétegeket pedig célzott támogatással kell és lehet segíteni.

A kormány "extraprofit-adónak" keresztelt különadójáról azt mondta, a Mol jelen állás szerint ki tudja fizetni - nem csoda, hiszen a cég óriásit nyer a most nagyon olcsó orosz olajon - viszont emlékeztetett arra, hogy a nyereségesebb időszakokat ciklikusan váltják a szűkebb negyedévek, és kíváncsi arra, kapnak-e majd vissza pénzt az államtól, amikor majd épp megint rosszul megy nekik.

Az orosz olaj uniós embargójáról azt mondta, bár a kormány kiverekedte Magyarországnak a vezetékes olaj importjának átmeneti mentességét, mégsem elégedett teljesen a helyzettel, mert korlátozottan lehet majd orosz olajból finomított terméket exportálni, pár hónap múlva több közép-európai ország nehéz helyzetbe kerül emiatt. Szerinte egyébként az embargó Európának fog jobban fájni, mert Oroszország hamar talál új piacot az olajának.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató