2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Moszkva azonnali választ ígér, ha Kijev nagy hatótávolságú rendszereket vet be Oroszország ellen

Moszkva azonnal reagálni fog, ha Oroszországot nagy hatótávolságú fegyverrendszerekkel támadják meg – mondta csütörtökön a Rosszija-24 tévécsatornának Konsztantyin Gavrilov, a katonai biztonságról és fegyverzetellenőrzésről szóló bécsi tárgyalások orosz küldöttségének vezetője.

“Különösen a nagy hatótávolságú ágyúk és HIMARS rendszerek [Ukrajnába] szállítására helyezzük a hangsúlyt, amelyek nemcsak a Donbasszra, hanem Oroszországra is veszélyt jelentenek. Világosan kifejtettük Oroszország álláspontját: ha az Oroszországi Föderációt megtámadják ezekkel a nagy hatótávolságú rendszerekkel, a válaszlépés a döntéshozó központok ellen azonnali lesz”

– hangsúlyozta.
 
Megjegyezte, hogy a darknet mostanra hemzseg az ajánlatoktól, hogy eladják azokat a Javelineket [páncéltörő rakéták], amelyeket Ukrajna az Egyesült Államoktól kapott. “Úgy gondolom, hogy ez nem Ukrajna katonai és politikai vezetésének részvétele nélkül történik. Már semmit sem zárok ki” – tette hozzá.

A diplomata szerint a kijevi rezsim ígéretei, miszerint Ukrajna nem fogja használni a HIMARS-rendszert Oroszország elleni támadásra, “egy vörös centet sem érnek”.

A múlt héten a Biden-kormányzat bejelentette, hogy új katonai segélycsomagot nyújt Ukrajnának, amely magában foglalja a HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) fegyverek és lőszerek szállítását.

 Azt mondta, hogy az első tétel négy rakétarendszert tartalmazna. Amerikai tisztviselők korábban azt mondták, hogy egy könnyű HIMARS mobil rakétavető hatótávolsága nem haladja meg a 80 kilométert. Mivel Washington ragaszkodott hozzá, Kijev biztosítékot adott arra, hogy az amerikai rakétarendszereket nem fogják orosz területen lévő célpontok ellen használni. Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő azt állította, hogy Kijev biztosítékai, miszerint nem fogja ezeket az amerikai gyártmányú fegyverrendszereket orosz területen lévő célpontok ellen bevetni, értéktelenek és nem lehet bennük megbízni.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató