2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Orbán Viktor: Soros György háborús uszító, vissza kell szorítani

Szokásos péntek reggeli interjúját adja a miniszterelnök az állami rádióban, a Kossuth adón. A fő téma a gazdaság és Soros György, aki Orbán szerint "háborús uszító".

A háború egyik és legfontosabb következménye, hogy nem húzhatjuk ki magunkat teljesen a hatásai alól, mint például az infláció, ráadásul ez háborús infláció – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jövő évi költségvetés tervezését magyarázva a Kossuth Rádióban. Beszélt arról is, hogy két alapot hozott létre a kormány: a honvédelmi fejlesztési alapot és a rezsivédelmit. Utóbbiról megállapította: ez azért fontos, mert Nyugaton többet keresnek az emberek, itthon viszont a rezsi a költségek nagyobb részét teszik ki, ezért kell rá nagyon figyelni.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a rezsicsökkentés új szabályait tartalmazó rendelete hamarosan érkezik, és ez érinti a kisvállalkozásokat is, mintegy százezer ilyen céget, ők bent maradnak a rezsicsökkentés rendszerében. De megjegyezte Orbán azt is: "a helyzet nem néz ki jól". Itt ismét az Ukrajnában zajló háborúra utalt, mondván: lassan stratégiát kell váltania az Európai Uniónak, mert ha az olaj után bevezetik a gázra is a korlátozásokat, annak súlyos következményei lesznek.

"A békét kell finanszíroznunk, nem a háborút" – fejtette ki Orbán, hozzátéve: vannak üzleti körök, akik a háborúban érdekeltek, ilyennek nevezte Soros Györgyöt, aki a kormányfő szerint "háborús uszító". Arról is beszélt, szükség van ebben a háborús helyzetben különleges intézkedésekre. "Amikor csatázni kellett, nem nagyon láttam magam körül mást" – tért át Orbán az Oroszország elleni szankciókat érintő brüsszeli tárgyalásaira.

A formálódó gázembargóról pedig azt mondta: "nagyon kevés kormány van olyan stabil helyzetben, mint Magyarország, friss és stabil a felhatalmazásunk".

Orbán: Soros György szeretné meghosszabbítani az ukrajnai háborút
 
15-16 százalékon lenne az infláció szakértők szerint, ha a kormány nem vezette volna be az élelmiszerárstopot, a benzinárstopot és a rezsicsökkentést.

Orbán szerint a háborús infláció letörésének legjobb megoldása a béke. „A békét kellene finanszíroznunk, nem a háborút” – fogalmazott. Ha folytatják a szankciós politikát, tönkreteszik az egész európai gazdaságot. „Szerintem másként kell gondolkodnunk az orosz–ukrán háborúról” – tette hozzá.

Soros György szerinte háborús uszító, aki jól keres a háborún, és szeretné azt meghosszabbítani.

Orbán egyedül küzdött Brüsszelben, de a józan ész győzött
 
Azt kéri a magyar kormány az uniótól, hogy fogadják el, rendkívüli helyzet van, ami rendkívüli megoldásokat kíván – reagált Orbán arra, hogy az EU biztosa felszólította Magyarországot a benzinár-megkülönböztetés felfüggesztésére.

Szó volt az olajembargós tárgyalásokról is, ahol Orbán szerint egyedül csatázott, de a józan ész győzött, és nem kellett erőből menni.

Orbán elmagyarázta, miért tudott ő kiállni a olajembargó ellen
 
Nem a baloldal évadja ez Orbán szerint, a kormány széles felhatalmazást kapott a választáson, és megkapta a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást a gyors döntésekhez.

A többi kormány nehéz helyzetben van Európában, mert kis többségük vannak, választásra készülnek.

Orbán: Ukrajnának joga van megvédenie saját magát
 
A gázcsatában más érvelést szeretne Orbán használni, mert arról van szó, hogy egész Európát tönkre tehetik. Most is abban bízik, hogy a józan ész fog győzni.

Ukrajnának joga van megvédenie saját magát – fogalmazott a miniszterelnök. Ha úgy dönt egy kormány, hogy harcol, nem lehet elvitatni, még ha nem is jók az esélyeik a fogadóirodák szerint.

A kérdés az Orbán szerint, hogy Európa hogyan reagál, és milyen javaslatokat tesz a megoldásra. A baj az, hogy a béke hangján magyarokon kívül szinte senki nem beszél Európában. „A béke hangján kellene beszélni” – mondta.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató