2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Török Gábor: Dobrev Klára lenne az ideális főpolgármester-jelölt a DK szempontjából

Egyfajta best of kormány állt össze, talán politikai értelemben a 2010 utáni kormányok legerősebbike – mondta Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtökön.

A politikai elemzőt több meglepetés is érte az új kormány névsorában: „szinte mindenki tagja lett azok közül, akiket gondoltunk, és tagok maradtak azok is, akikről azt gondoltuk, hogy erős emberek voltak korábban, de ki fognak kerülni.” Úgy látja, hogy minden kormányoldalon belüli lehetséges politikai konfliktus most a kormányzatba telepedett át, és az összes erős szereplő a kormányban van.

„Azt gondolom, hogy a korábban is a kormányfőre jellemző hatalmi politika a kormány összeállításánál most csúcsra járatódott.”

„Szerintem a kormányfő szempontjából ez egy nagyon kedvező helyzet, amelyben szinte minden szereplőt érdekeltté tett a kormány sikerében és abban, hogy valójában a kormány sikeréért egymással vállvetve, de nyilván egymással szemben is dolgozzanak, de nyilván semmiképpen sem a kormányfővel szemben” – fejtette ki véleményét Török.

Az új kormányban szerinte mindenkinek nagyon szűk, kijelölt mozgástere van, és ezek a mozgásterek néha közös metszetekben is kirajzolódnak, mindefölött pedig ott áll a miniszterelnök. Orbán Viktor valójában versenyezteti a saját minisztereit, és a versenybe Török szerint például a Miniszterelnökségen belül még államtitkárságok is bekapcsolódnak.

A múlt héten benyújtott költségvetési javaslat alapján az elemző arra számít, hogy jövőre a korábbi éveknél is fegyelmezettebb költségvetési politika várható. Mint fogalmazott, az Orbán-kormányok egyik legfontosabb politikai célja a szuverenitásért folytatott küzdelem, a szuverenitásnak a középpontba állítása pedig leginkább a fegyelmezett költségvetési politikával kezdődik.

„Most ezt nagyon komoly kihívás éri. Ez az első olyan időszak, talán a 2011-12-es időszakot lehetne még mondani, amikor komoly veszélyben van a költségvetési önállósága Magyarországnak, ami nyilván a politikai szuverenitását is befolyásolhatja” – folytatta Török, aki szerint Orbán Viktor és kormánya saját szempontjából helyesen teszi, ha a korábbiaknál sokkal fegyelmezettebb költségvetési politikát fog folytatni, mert „ha a költségvetés elszáll, ha költségvetési gondok lesznek, akkor az nyilvánvalóan a politikai célokat is jelentős mértékben befolyásolja, és nemcsak úgy, hogy kevesebb pénz lesz különböző célok elérésére, hanem egyszerűen Magyarország függőségi helyzete jelentősen megnövekszik.”

A DK és Momentum fővárosi összecsapása kódolva volt

Mindeközben a teljes ellenzék „egyfajta kaotikus állapotban van” – fogalmazott Török. „Totális a zűrzavar, az egyes szereplők ugyan eltérő helyzetben, de mindannyian belső problémákkal küzdenek, és a legfontosabb kérdésre, hogy hogyan lehet ezen a helyzeten változtatni, arra láthatóan nincs semmilyen válasz, és azt gondolom, hogy a közeljövőben nem is lesz.”

Úgy látja, a választásnak ellenzéki oldalon nem volt nyertese, csak vesztese, ám a sebeiket nyalogató szereplők között van kettő, aki „el tudja magáról képzelni és akiről talán a közvélemény is el tudja képzelni, hogy valamelyest nyertesei lehetnek majd a következő évek ellenzéki politikájának”: a DK és a Momentum.

„Talán ez a két leginkább potens politikai erő a sok impotens politikai erő között az ellenzékben”

- fogalmazott Török. Ezért szerinte kódolva volt, hogy ez a két párt előbb vagy utóbb majd a nyilvánosság előtt is összeméri az erejét.

„Világos volt, hogy ott, ahol az ellenzéknek van lehetősége hatalmi helyzetben lenni és ahol van kilátás arra, hogy 2024 után is hatalmi helyzetben legyen, ott lesznek majd igazán éles konfliktusok, úgyhogy a főpolgármester-helyettes körül most lezajlott előcsatározás az előjele annak, ami a következő években vár ránk, elsősorban a Momentum és a DK között, de nyilván a többiek is majd többé-kevésbé bekapcsolódnak ebbe a konfliktussorozatba” – magyarázta Török.

Dobrev Klára ideális főpolgármester-jelölt lenne a DK szempontjából

Azt gondolja, van aggódnivalója Karácsony Gergelynek a 2024-es önkormányzati választás előtt, mert egyáltalán nem biztos, hogy minden párt beáll mögé. „Ha egy párt, mint a DK vagy akár a Momentum, azzal az ambícióval vág neki a következő időszaknak, hogy az ellenzéken belül ő legyen majd az egyértelmű vezető erő, akkor nyilvánvalóan a 2024-es főpolgármester-választásra úgy kell gondolnia, mint amit érdemes lenne valahogy megszereznie, megnyernie, saját hatáskörében tartania” – fogalmazott Török. „Szerintem a Momentumban és a DK-ban is elgondolkodnak azon, hogy érdekük-e nekik Karácsony Gergelyt támogatni 2024-ben, nem lenne-e jobb számukra, ha egy saját jelöltet tudnának valamilyen alkusorozat végén odajuttatni.”

A DK szempontjából a legerősebb jelölt az elemző szerint Dobrev Klára lenne.

Stratégiai kérdésnek tartja, hogy a DK-ban hogyan gondolkodnak 2026-ról vagy a későbbi időszakról, de szerinte mind a DK, mind a szavazótábor, mind pedig Dobrev Klára politikai jövője szempontjából ideális főpolgármester-jelölt lenne. „A főpolgármesteri pozíció nyilván jelentősen megemelné őt és ráadásul egyfajta kormányzati, még ha önkormányzati tapasztalathoz is juttathatná” – tette hozzá Török.

Arról is beszélt, hogy 2024-ben az EP- és az önkormányzati választást csak egy csomagban lehet majd kezelni, miközben a kettőnek különböző a logikája. „A kicsiknek az az érdeke az EP-választáson, hogy egyben induljanak, a nagyoknak az lenne az érdeke, hogy külön induljanak, de az önkormányzatin már az az érdekük a nagyoknak és a kicsiknek is, hogy legyen valami jó megállapodás, amiben a saját jelöltjeik szerepet kaphatnak.”

Török szerint a DK-nak vagy a Momentumnak érdemes lehet az EP-választáson kisegítenie a kicsiket, hogy ezt majd ellentételezésként az önkormányzati választáson visszakapják. „A kisebb pártok nem lesznek jelentős szereplői a mai tudásunk alapján 2024-nek, de zavarkeltésre tökéletesen alkalmasak lehetnek. Ha például az MSZP-t vagy az LMP-t kihagyják az együttműködésből, akkor lehet, hogy úgy fognak dönteni, hogy nem támogatják a nagyobb pártok főpolgármester- vagy polgármesterjelöltjeit, és ott helyben elindítják a saját jelöltjeiket, és az nagyon tud ártani, nagyon tud fájni az ellenzék vezető erőinek” – mondta Török.

„Itt csomagban kell gondolkodni, és ez nagyon nehéz megállapodás lesz, sokkal nehezebb lesz az ellenzéknek, mint a 106 körzetben vagy akár a listáról megállapodni.”

Arra számít, hogy a következő két év megint szépen elrejti a nyilvánosság elől majd az ellenzéki szereplőket, és asztalok mellé fogja őket kényszeríteni, hogy erről valahogy megállapodjanak. „Könnyen lehet egyébként, hogy teljes kudarcba fulladnak majd és mindenki megpróbál külön indulni, ami pedig az ellenzék számára totális vereséget jelentene a 2024-es önkormányzati választáson. A Fidesz szempontjából egyébként ez jelentheti a reményt arra, hogy akár Budapestet is visszafoglalhassa” – mondta Török.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató