2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kiadták az első orosz útleveleket Herszon és Zaporizzsja megyékben

Szombaton több tucat Herszon megyei lakos megkapta az orosz útlevelét – írja az Interfax orosz hírügynökség. „Ma adták ki az első útleveleket Herszonban azoknak, akik elsőként kérvényezték az orosz állampolgárság felvételét. Összesen 23 személy kapott orosz útlevelet” – közölte a régió katonai-polgári közigazgatása.

A részben elfoglalt Zaporizzsja megyében is kiosztották az első orosz útleveleket. „Ma volt az első orosz útlevelek kiállításának ceremóniája Melitopolban” – mondta Vlagyimir Rogov, a régió katonai-polgári közigazgatási tanácsának tagja. Korábban arról számolt be, hogy június 6-ig Zaporizzsja megyében több mint 70 ezren kértek orosz állampolgárságot.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a kelet-ukrajnai szakadár régiókban az elmúlt három évben több mint 800 ezer ember kapott orosz állampolgárságot egyszerűsített eljárással. A donyecki és luhasnzki népköztársaságokban élők kérelmeinek alig egy százalékát utasították csak el – jelentette szombaton a TASZSZ az orosz belügyminisztériumra hivatkozva.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019 áprilisában rendeletet adott ki, amely szerint a Donbasszban élő ukránok könnyebben válhatnak orosz állampolgárokká. Az orosz útleveleket most már azokon a területeken is kiosztják, amelyeket az orosz csapatok a háború kezdete óta elfoglaltak. Herszon és Zaporizzsja megyéket ily módon is szorosabban Moszkvához kívánják kötni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató