2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Elszámolta magát a nyugat: rekord milliárdok ömlenek Oroszországba

Napi majdnem egymilliárd eurót kerestek az oroszok a fosszilis tüzelőanyagok exportjával a háború alatt.

Oroszország 93 milliárd eurót keresett a fosszilis tüzelőanyagok exportjából az ukrajnai háború első száz napja alatt, írja a Guardian. A legnagyobb mennyiséget az Európai Unióba küldték, az átlagos exportár pedig 60 százalékkal magasabb volt, mint tavaly – derül ki egy új kutatásból.

A független, finnországi székhelyű Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) jelentése szerint az EU a háború első száz napja alatt Oroszország fosszilis tüzelőanyag-exportjának 61 százalékát vette át, mintegy 57 milliárd euró értékben.

A legnagyobb importőrök:

- Kína (12,6 milliárd euróval),

- Németország (12,1 milliárd) és

- Olaszország (7,8 milliárd) voltak.

Oroszország fosszilis tüzelőanyagokból származó bevételei között első helyen a nyersolaj értékesítése áll (46 milliárd), ezt követi a vezetékes gáz, az olajtermékek, a cseppfolyósított földgáz (LNG) és a szén.

A fosszilis tüzelőanyagok árának globális emelkedése miatt az exportbevételek rekordmagasságot értek el még akkor is, amikor májusban az orosz export mennyisége zuhant. Ráadásul néhány ország, köztük Kína, India, az Egyesült Arab Emírségek és Franciaország is növelték vásárlásaikat – teszi hozzá a jelentés.

A CREA elemzője szerint ennek az volt az oka, hogy mivel az EU még szigorúbb szankciókat fontolgat Oroszországgal szemben, Franciaország növelte importját, így a világ legnagyobb LNG-vásárlójává válva. Ezeknek a tranzakcióknak a többsége azonban egyszeri vásárlás volt, nem pedig hosszú távú szerződés, vagyis Franciaország tudatosan döntött az orosz energia felhasználása mellett Moszkva ukrajnai inváziója után.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató