2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Üzemanyagár-stopot követel a román fuvarozók országos szövetsége is

Magyarország és Szlovénia példájára hivatkozva az üzemanyag árának hatósági korlátozását követeli a bukaresti kormánytól a román fuvarozók országos szövetsége (FORT) is – tudatta hétfőn az Agerpres hírügynökség.

Magyarországon és Szlovéniában a politikusok nem az elégséges kőolaj-tartalékokra hivatkozva próbáltak mindenkit megnyugtatni, ahogyan történt ez három hónapja Romániában, hanem üzemanyagár-stopot vezettek be a hazai fogyasztók számára. Három hónap elteltével most már meg szeretnénk tudni a román állam valamelyik hivatalos képviselőjétől, hogy mi köze a olajtartalékoknak az üzemanyag árához, mert ez idő alatt nem akadt még senki, aki tudott volna erre válaszolni

– idézte az Agerpres a FORT közleményét.

A munkáltatói szövetség szerint nincs más megoldás a “töltőállomásoknál kialakult helyzet” rendezésére, mint az árstop bevezetése. A FORT ugyanakkor üdvözölte azt a törvényhozói kezdeményezést, amely – 19 százalékról – 5 százalékra csökkentené a közúti fuvarozási szolgáltatásokra kivetett áfát, ugyanakkor azt követeli a kormánytól, hogy a tervezetet sürgősségi rendelettel azonnal léptesse hatályba és csak utólag küldje törvényi jóvágyásra a parlamentbe.

Ezen intézkedések nélkül nemcsak a fuvarozás, hanem minden más gazdasági tevékenység le fog állni, olyan körülmények között, amikor “azt híresztelik”, hogy júliusig további 3 lejjel drágul az üzemanyag – figyelmeztet a fuvarozók szövetsége. A FORT ugyanakkor arra bíztat minden, fuvarozással foglalkozó vállalkozást, hogy csatlakozzék azokhoz a tiltakozó megmozdulásokhoz, amelyeket a töltőállomások bejáratánál fognak szervezni országszerte. Romániában múlt héten a piacvezető Petromnál is meghaladta a literenkénti 9 lejes (720 forint) szintet a gázolaj ára. Június folyamán ez már a hatodik drágítás volt – hívta fel a figyelmet az Economica.net gazdasági portál. A benzint literenként 8,5 lej körüli áron adják a Petrom-kutaknál. A Ziarul Financiar pénzügyi lap szerint a gázolaj mintegy másfélszeresére drágult Romániában az év eleje óta és semmi jele annak, hogy az áremelkedés leállna a közeljövőben.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató