2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

A Gazprom tovább csökkenti a gázszállításokat az Északi Áramlaton

A Gazprom orosz energiaipari nagyvállalat szerdán közölte, hogy tovább csökkenti az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül történő gázszállítások kapacitását napi 67 millió köbméterre. A vállalat kifejtette, hogy le kell állítania még egy Siemens típusú gázturbina működését a vezetéken.

“A nagyjavítás előtti idő lejárta miatt (a Rosztyehnadzor, az orosz felügyeleti hatóság utasításainak megfelelően és az egység műszaki állapotát figyelembe véve) a Gazprom leállítja egy másik Siemens gázkompresszoregység működését a Portovaja kompresszorállomáson” – áll az energetikai cég közleményében. Részletezte, hogy a szállítási korlátozás moszkvai idő szerint június 16-án 01:30-tól kezdődik.

 Kedden a napi szállítást 167 millió köbméterről 100 millió köbméterre csökkentették. A Gazprom közölte, hogy azért kellett csökkenteni az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül történő földgázszállításokat, mert a Siemens nem küldte vissza a javításból a gázkompresszoregységet.

A német cég szerdán közölte, hogy az Északi Áramlat gázvezetékhez javított gázkompresszoregység nem lehet visszaszállítani a montreali gyárból, Kanada Oroszország elleni szankciói miatt.

Az Északi Áramlat gázvezeték, amely a Balti-tenger alatt fut és orosz gázt szállít Európába, az oroszországi Portovaja kompresszorállomást köti össze az északkelet-németországi Greifswaldban lévő állomással. Évente mintegy 55 milliárd köbméter gázzal látja el az EU piacát.

A hírre csaknem 25 százalékkal megugrott a gáz ára Európában, a londoni ICE tőzsde adatai szerint április 27. óta először haladta meg az 1300 dollárt ezer köbméterenként

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató