2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A rubel a világ legjobban teljesítő valutájává vált

Az elmúlt egy évben az orosz deviza teljesített a legjobban a dollárral szemben – írja a Reuters.

58 rubel ér egy dollárt, 60,5 pedig egy eurót. A rubel a világ legjobban teljesítő valutájává vált - írja a lap.

Ezt követően a moszkvai pénzügyi vezetés enyhített a szigorú tőkekorlátozási szabályokon. Megszüntette például azt az előírást, hogy a nagy exportáló cégek kötelesek külföldi konvertibilis bevételeiket azonnal átváltani rubelre. A Nemzeti Bank pedig 9,5 százalékra csökkentette az alapkamatot.

Az erős rubel az importőröknek kedvez, és mérsékelheti az inflációt. Az exportőrök, illetve a költségvetés helyzetét viszont nehezíti. Csakhogy a szankciók miatt Oroszország nyugati importja drámai mértékben csökkent.

Miért emelkedett meg a rubel árfolyama?

Jurij Popov, a Sberbank elemzője szerint a nagy exportőr cégek jelentős mennyiségű valutát váltottak át, hogy be tudják fizetni az adót. A bankok is befolyásolták a kemény valuta piacát, mert elkezdtek tranzakciós költségeket felszámolni azoknak az országoknak a valutái után, melyeket Oroszország “barátságtalan államoknak minősített.” Ide tartoznak azok az országok, melyek elítélték Oroszország agresszióját Ukrajna ellen, és emiatt szankciókat vezettek be.

A moszkvai tőzsdetanács azt is bejelentette, hogy felfüggesztik a kereskedést svájci frankban, mert Svájc új szankciókat jelentett be, melyek június 10-től léptek életbe.

A moszkvai Interfax hírügynökség megjegyzi, hogy a rubel árfolyama meglehetősen érzékeny a nemzetközi hatásokra. A volatilitást a dollárral és az euróval szemben az is magyarázza, hogy a Federal Reserve Board szerdán jelenti be a kamatláb emelését. Emiatt az Európai Központi Bank vezetése is rendkívüli ülést tart hiszen az amerikai kamatláb várható emelése nemcsak a rubel, de az euró árfolyamát is befolyásolhatja.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató