2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Szijjártó: Nem támogatjuk a globális minimumadót

Ezzel az európai vállalatok súlyos versenyhátrányba kerülnének a világ más kontinensein működő vetélytársaikkal szemben – mutatott rá a miniszter.

Magyarország nem támogatja a globális minimumadó bevezetését, mert az káros lenne és munkahelyeket veszélyeztetne – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki Facebook-bejegyzésében. A tárcavezető kifejtette: egyre nő a nemzetközi nyomás a globális minimumadó európai bevezetése érdekében, már a jövő év elején.    

Ezt mi rendkívül veszélyesnek tartjuk,

Európában ugyanis háború van, az európai gazdaság pedig elképesztően súlyos kihívásokkal néz szembe: az egekben vannak az energiaárak, a kamatok és az infláció, a beszállítói láncok pedig megszakadtak – magyarázta.    

Úgy vélte, ebben a helyzetben az európai termelő vállalatok adóterheinek növelése súlyos problémákat okozna, főleg úgy, hogy egyedül Európában kerülne sor a globális minimumadó bevezetésére. Ezzel az európai vállalatok súlyos versenyhátrányba kerülnének a világ más kontinensein működő vetélytársaikkal szemben – mutatott rá.    

Szijjártó Péter szerint „persze mindenki közül Közép-Európa járna leginkább pórul”:

a fegyelmezett költségvetési politikáknak köszönhetően itt a legalacsonyabbak a munkát és a vállalkozásokat terhelő adók,

amelyeknek drasztikus emelésére kerülne sor a globális minimumadó bevezetésével.    

Kiemelte: a magyar gazdaság sikerének alapja, hogy az elmúlt években folyamatosan tudták csökkenteni az adókat, ezért az adóemelés káros lenne és munkahelyeket veszélyeztetne. Hangsúlyozta: „ilyen javaslatot támogatni mi nem tudunk”. Mindezeket határozottan fogja képviselni „kiváló barátom, Varga Mihály miniszter úr, az EU-s pénzügyminiszterek holnapi ülésén” – fogalmazott.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató