2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Ennyi volt: Franciaország nem kap több gázt az oroszoktól, Olaszország is csak feleannyit, mint eddig

Franciaország szerda óta nem kap gázt az oroszoktól – közölte pénteken a GRTgaz nevű francia gázszállító vállalat.

A Gazprom szerdán döntött arról, hogy harmadával csökkentik az Északi Áramlat vezetéken szállított gáz mennyiségét. Ezzel állhat összefüggésben, hogy a franciák egyáltalán nem kapnak gázt. Franciaország gázfogyasztásának 17 százalékát – németországi tranziton keresztül – az oroszoktól szerzi be. 

A GRTgaz szerint a szállítás leállása jelenleg nem jelent veszélyt, mivel a francai gáztározók most 56 százalékos telítettségen vannak, holott júniusban általában csak ötven százalékban szokták megtelíteni.

A háború kezdete óta a franciák növelték a Spanyolországból érkező gázimportot, valamint a tengeri kereskedelemben is több cseppfolyósított gázt rendeltek.

Az olaszoknál is felére csökken a szállítás volumene

Az olasz  gázszállító vállalat, az Eni pénteken mindeközben azt közölte, hogy Olaszország mostantól kezdve csak a felét kapja meg a Gazpromtól a szokásosan importált gázmennyiségnek. 

Mario Draghi olasz miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön  Kijevbe látogatott, és tárgyalásokat folytattak az ukránokkal. Draghi már akkor is arról beszélt, hogy az oroszok politikai okokból csökkentik a szállítást az Északi Áramlaton keresztül.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató