2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Megvétózta Magyarország a globális minimumadót - 48 milliárd eurótól esik el az EU

Beváltotta a fenyegetését a magyar kormány és megvétózta a globális minimumadóról szóló uniós jogszabályt - derült ki az uniós pénzügyminiszterek luxemburgi tanácskozása után.

A magyar kormány érvelése szerint versenyhátrányt jelentene, ha Európában hamarabb alkalmaznák a szabályokat, ezért nem támogatják most ezt a jogszabályt.

“A globális minimumadó bevezetése adóemelést, a versenyképesség csökkenését és munkahelyek megszűnését jelentené Magyarországon, ezért a kormány a nemzetközi nyomás ellenére sem támogatja az erről szóló uniós irányelv elfogadását” - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az ülést követően kormánypárti magyar újságíróknak nyilatkozva. Hangsúlyozta: Európa olyan adóteher bevezetésére készül, amely lassítja, nehezíti az európai gazdaságokat, amíg mások kivárnak, és nem készülnek ilyen típusú adó bevezetésére. "Magyarország nem gondolja, hogy amikor az energiaárak emelkednek, amikor a családokra nehezedő terhek gyarapodnak, amikor a vállalatokra leselkedő kihívások száma növekedik, akkor erre az intézkedésre sort lehetne keríteni" - fogalmazott a pénzügyminiszter.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a soros uniós elnökség nevében azt mondta, hogy véget kell vetni annak, hogy adózási kérdésekben csak egyhangú döntést lehet hozni a tanácsban. Ugyanakkor a francia miniszter és Paolo Gentiloni uniós pénzügyi biztos is eltökélt abban, hogy még ebben a hónapban megoldást találjanak.

A 15 százalékos minimális tényleges társasági adókulcs évi 48 milliárd eurós további adóbevételt jelentene az EU számára.

A pénzügyminiszterek tanácskozásán született egy fontos döntés is: a tagállamok hozzájárultak a lengyel nemzeti helyreállítási tervhez. Azzal a kikötéssel, hogy csak az igazságszolgáltatásban végrehajtott reformok után, az uniós jognak való megfelelés birtokában juthatnak ténylegesen is forráshoz. Ezt a döntést nem ellenezte senki, de Hollandia tartózkodott.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató