2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Német politikai elemző: Ukrajna elvesztette a háborút

Ezen a héten már másodszor mondta ki egy szakértő vendég a német közszolgálati ZDF televízió talkshow-jában, hogy Ukrajna elvesztette, Oroszország pedig megnyerte a háborút. Wolfram Weimer ismert külpolitikai újságíró szerint sem a német fegyverszállítások, sem az Oroszországgal szemben hozott nyugati szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Ezen a héten már másodszor mondta ki egy szakértő vendég a ZDF Maischberger című tévés talkshow-jában, hogy Ukrajna elvesztette, Oroszország pedig megnyerte a háborút. Az egyik legnépszerűbb német közéleti tévéműsor házigazdája, Sandra Maischberger műsorának szerda esti adásában Kerstin Palzer, az ARD regionális televízió riportere és Wolfram Weimer újságíró, a Die Welt korábbi főszerkesztője volt a két vendég.

Palzer az Ukrajnának küldött nyugati segélyek – köztük a német fegyverszállítások – fontosságát emelte ki. Szerinte Németországnak „nem volt választási lehetősége”, máskülönben Oroszország az agresszív stratégiájával legyőzné Ukrajnát. Weimer azonban ellentmondott neki, amikor kijelentette, hogy Oroszország lényegében máris megnyerte a háborút.

Weimer: Oroszország meghódította a Donbászt, óriási területi fölényben van

„Attól tartok, most abban a helyzetben vagyunk, amikor be kell látnunk egy kellemetlen igazságot. Ez pedig az, hogy Oroszország megnyerte ezt a háborút”

– fogalmazott Weimer.

„Valójában a kancellárunk (Olaf Scholz – a szerk.) sablonként használja azt a nyelvi fordulatot, hogy Oroszországnak nem szabad megnyernie a háborút, Ukrajnának kell megnyernie. Kíváncsi vagyok, hogy ez politikailag hova vezethet. Oroszország ugyanis mostanra gyakorlatilag meghódította a Donbászt. (A teljes orosz siker) már csak néhány nap kérdése. Óriási területi fölényben vannak, körülbelül akkorában, mint Hollandia és Belgium területe együttvéve, és biztosított a szárazföldi kapcsolat a Krímmel. Mindezek után hogyan tudná Oroszország elveszíteni ezt a háborút?” – tette fel a kérdést a külpolitikai elemző.

Weimer úgy véli, Ukrajna a nyugati fegyverszállításokkal együtt sem lesz képes a maga javára fordítani az erőviszonyokat.

Ugyanakkor a Nyugat a „nemzetközi szankciók játékában” is vesztésre áll,

az elemző szerint ugyanis Moszkva egyidejű nyitása Kína és India felé jelentősen csökkenti a nyugati büntetőszankciók káros hatásait.

Weimer zárásként kijelentette, meggyőződése szerint az orosz–ukrán konfliktus rendezésére csakis tárgyalásos úton kerülhet sor.

(Hirado.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató