2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Szijjártó Péter: Magyarország földgázellátása továbbra is biztos lábakon áll

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek délután a közösségi oldalán jelentette be, hogy a Magyarországra irányuló földgázbeszállítások a szerződések szerint megfelelő mennyiségben, mindenfajta fennakadás vagy zavar nélkül zajlanak.

A miniszter azután tette a nyilatkozatot, hogy kiderült, az orosz Gazprom jelentős mértékben korlátozza vagy éppenséggel teljesen leállította a földgázexportot több európai ország irányába.

Nagyon komoly feszültségek vannak a nemzetközi politikai életben, ezeknek egy részét az energiaellátással kapcsolatos kérdések generálják. Most már sokszor ott tartunk, hogy nem is a beszerzett energia ára a kérdés, hanem az,  hogy van-e egyáltalán elég energiaforrás

– kezdte Szijjártó Péter a Facebook-oldalára feltett videóban.

Ezután elmondta, az orosz földgázszállítások az elmúlt napokban több ország irányába is csökkentek, de utána megnyugtatott mindenkit, hogy Magyarországot ezek a mennyiségcsökkentések nem érintik. Szijjártó Péter közlése szerint hazánkba mindenfajta fennakadás nélkül, menetrend szerint érkezik az Oroszországból importált földgáz.

A magyar ellátás döntő többsége Ausztrián és Szerbián keresztül érkezik meg Magyarországra, Ausztria felől naponta 12-14 millió köbméter, Szerbia felől pedig 10 és 16 millió köbméter között érkezik a földgáz. Emellett Szlovákia és Horvátország felől is folyamatos a beszállítás. Jól tettük, hogy szerződést kötöttünk a Gazprommal, ha nem így járunk el, most nagy bajban lennénk. Magyarország földgázellátása továbbra is biztos lábakon áll

– jelentette ki Szijjártó Péter.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató