2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Putyin: Kijev maga idézte elő a helyzetet, amikor nem tartotta tiszteletben az orosz ajkú lakosság jogait

Az orosz elnök szerint rendben van az, amit Ukrajnában csinálnak, ellentétben azzal, amit az Egyesült Államok tett Líbiában és Irakban.

Putyin a 25. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum pénteki plenáris ülésén egyenlőségjelet tett a Szovjetunió és a történelmi Oroszország közé. Azt mondta, hogy ha Oroszország és Ukrajna között akár csak partneri kapcsolatok lennének, „nem lenne probléma még a Krímmel sem”. - írja a mandiner.

Szerinte Kijev

maga idézte elő a problémát, mert nem tartotta tiszteletben az orosz ajkú lakosság jogait, és nem viszonyult tisztelettel az orosz nyelvhez és kultúrához.

Ismételten azt hangoztatta, hogy Oroszország fellépése a Donyec-medencében „teljes mértékben összhangban áll a nemzetközi joggal”,

nem úgy, mint az, amit az Egyesült Államok tett minden meghívás és megállapodás nélkül Líbiában és Irakban,

„mert kinevezte magát az Úristen képviselőjének a Földön”. Putyin precedensértékűnek nevezte az ENSZ Nemzetközi Bíróságának Koszovó függetlensége ügyében hozott ítéletét, amelynek értelmében a szakadár köztársaságoknak szerinte nem kellett engedélyt kérniük Kijevtől a függetlenségük kikiáltásához.

Hibáztatta az Egyesült Államokat, amiért 2014-ben támogatta a Kijevben Viktor Janukovics elnök ellen végrehajtott – Putyin fogalmazása szerint – államcsínyt ahelyett, hogy új választások kiírására szólították volna fel Ukrajnát. Érvelése szerint „innen eredtek a krími események”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató