2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Ukrán fordulat: szó nem lehet tárgyalásról, háborúzni akarunk, visszafoglaljuk Ukrajnát

Az oroszokkal folytatott béketárgyalások legfeljebb augusztus végén kezdődhetnek újra – ezt mondta szombaton David Arakhamija, az ukrán békedelegáció vezetője.

Az Ukrajinszka Pravda szerint Arakhamija egy interjúban azt mondta: legkorábban augusztus végén folytatódhatnak a béketárgyalások, 

MIVEL ADDIG AZT TERVEZIK, HOGY TÖBB HELYEN IS ELLENTÁMADÁSOKAT HAJTANAK VÉGRE.

Arakhamija szerint ezt követően erősebb pozícióból ülhetnek majd le ismét a tárgyalóasztalhoz. Azt viszont nem árulta el, hogy ezeknek a támadásoknak pontosan mely területek elfoglalása lehet a célja.

A két fél legutóbb március 29-én, Isztambulban ült össze. azóta csak online kapcsolaton keresztül egyeztettek egymással a két békedelegáció bizonyos munkacsoportjai. Az isztambuli tárgyaláson felmerült, hogy a NATO és bizonyos országok garantálhatnák Ukrajna biztonságát a jövőben, valamint az is, hogy az oroszok elfogadnák Ukrajnának az Európai Unióhoz való csatlakozását is a békekötés után.

Május 17-én Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója – aki egyben a békedelegáció tagja is –  a Pravda szerint azt mondta: a kibékülési folyamat megakadt, és bár ennek több oka is van, a legfőbb probléma szerinte az, hogy az oroszok egyszerűen nem érzik a világfolyamatokat. Mindeközben az orosz főtárgyaló, Vlagyimir Megyinszkij néhány napja úgy fogalmazott: Moszkva kész újraindítani a béketárgyalásokat Kijevvel, de az ukránok nem adtak választ a a legutóbbi javaslataikra.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég azt mondta: hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni négyszemközt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel (korábban többször is elmondta, hogy szerinte csak ez vethetne véget a háborúnak) de ennek két feltétele is van.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató