2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Növekszik a pesszimizmus Belgiumban, étkezéseket hagynak ki a lakosok

Belga lakosokat kérdeztek az anyagi helyzetükről és az életminőségükről. Kiderült, hogy nagyon szorosra kell összehúzniuk a nadrágszíjat.

 
Minden hetedik belga lakos az elmúlt két hétben pénzügyi problémák miatt kihagyott egy-egy étkezést – írta kedden a The BrusselsTimes hírportál az RTL Info hírcsatorna, a Le Soir belga napilap és az Ipsos közvélemény-kutató intézet közösen készített felmérésére hivatkozva.

A gyorsfelmérés keretében 2552 belgiumi lakost kérdeztek meg anyagi helyzetéről és életminőségéről az ország minden táján.

A VÁLASZADÓK 13 SZÁZALÉKA AZT VALLOTTA, HOGY AZ ELMÚLT KÉT HÉTBEN KIHAGYOTT EGY ÉTKEZÉST, 7 SZÁZALÉKUK PEDIG AZT, HOGY VOLT OLYAN NAP, HOGY NEM EVETT SEMMIT.

A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 55 százaléka komolyan aggódik a vásárlóerő-romlás, a rekordmagas infláció és az emelkedő energiaárak miatt.

A LE SOIR NAPILAP ÁLTAL KÖZZÉTETT STATISZTIKÁK SZERINT A PESSZIMIZMUS ORSZÁGSZERTE NÖVEKSZIK.

A belgiumi lakosok 47 százalékban – főként a brüsszeli és a vallon régióban élők – úgy vélik, hogy pénzügyi helyzetük romlott az elmúlt hat hónapban. A fejlettebb flamand tartományban élők 46 százaléka azt állította, hogy anyagi helyzete nem sokat változott. A háztartások kiadásainak növekedését a válaszadók leggyakrabban az emelkedő energiaáraknak tulajdonították.

A belgák egyre szorosabbra húzzák a nadrágszíjat. Elhalasztják a nagyobb vásárlásokat, visszafogják a szabadidős kiadásaikat, kevesebbet vezetnek, és kevesebb üzemanyagot vásárolnak. A francia nyelvű régiókban a kedvteléseikről is lemondanak
– írta a The BrusselsTimes.

A hírportál szerint a belga lakosok nem igazán tudják, hogyan védjék meg vásárlóerejüket. A megkérdezettek 86 százaléka a „szupergazdagok” adóztatását támogatja a leginkább, 91 százalékuk pedig a környezetszennyező nagyvállalatokra kivetendő adókat. Mindössze 11 százalékuk támogatta az áfa megemelését 22 százalékra, és vegyesen reagáltak a bérjövedelmekre kivetett adók emelésével kapcsolatban.
 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató