2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Megbukott a bolgár kormány

Percekkel ezelőtt bizalmatlansági szavazással buktatták meg a bolgár EU-párti kormányt...

6 hónap után a bolgár kormányt megbuktatták a vele szembeni bizalmatlansági szavazás eredményeként.

Bizalmatlansági indítvány Kiril Petkov miniszterelnökkel szemben (PP, G/EFA)

Bizalmat szavazott: 116

Bizalmatlanság: 123

Tartózkodás: 0

Petkov elveszítette a parlament bizalmát, előre hozott választások jöhetnek. A kormánnyal szembeni bizalmatlansági szavazást a Bojko Boriszov volt miniszterelnök vezette ellenzéki GERB párt képviselői indítványozták. Az ellenzékiek elégedetlenek a koalíciós kormány pénzügyi és gazdasági irányvonalával, valamint Észak-Macedóniával kapcsolatos politikájával.

A bizalmatlansági szavazást követően a legnagyobb parlamenti koalíciónak, a Kiril Petkov miniszterelnök által vezetett a Folytatjuk a Változást nevű pártnak felhatalmazást kell kapnia arra, hogy ismét megpróbálkozzon a minisztertanács megalakításával. Ha ez nem sikerül, a második mandátumot a GERB párt kapja. Ha erőfeszítései elégtelennek bizonyulnak, Rumen Radev elnök dönt arról, hogy a parlamentben melyik politikai erő kapja meg a harmadik mandátumot.

Ha ezen eljárások eredményeként nem alakul kormány, az államfőnek fel kell oszlatnia a parlamentet, szolgálati kormányt kell kineveznie és előrehozott választásokat kell kiírnia.

Bulgáriában 2021-ben háromszor tartottak előrehozott parlamenti választásokat, mivel a választások végén nem sikerült kormányt alakítani. A politikusok csak a novemberi választások után tudtak kormánykoalíciót alakítani.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató