2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Vége a baloldali pártok milliárdos trükközésének

Véget vetnek a kormánypártok a baloldal folyamatos milliárdos trükközésének a kedd este benyújtott törvénymódosító javaslattal – írja a Mediaworks Hírcentrum. A választásokon egy listán indult, majd hat parlamenti frakciót alakított baloldal hárommilliárd forinttal kerülne többe az adófizetőknek ebben a ciklusban, holott nylcszázezer szavazattal kevesebbet kaptak 2018-hoz képest. A változtatás értelmében ezt a három milliárd forintot elvonják, miközben a kormánypárti képviselőcsoportok is leadnak 2 milliárdot és ezekkel az összegekkel hozzájárulnak a rezsivédelmi alaphoz.

Mint portálunk beszámolt róla, Kocsis Máté, a Fidesz, és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője kedd este nyújtotta be a parlamentnek az országgyűlési törvény módosításáról szóló javaslatot. A változtatás nagyrészt a frakciófinanszírozást alakítja át, ugyanis a hatályos szabályozás alapján ebben a ciklusban 6 milliárd forinttal kerülne többe a parlament működése, mint az előzőben. A kormánypárti előterjesztés véget vet a baloldal trükközésének, nevezetesen annak, hogy egy listán indultak, de hat frakciót alakítottak a parlamentben, ezzel a kis pártoknak járó előnyöket aknázzák ki.

Ugyanis képviselőcsoportonként jár nekik működési, ellátási, bér- és cafetériakeret is. A baloldal trükközése azért is tarthatatlan, mert miközben nyolxszázezer szavazót veszítettek az április 3-i választásokon 2018-hoz képest, három milliárd forinttal többe kerülnének az adófizetőknek.

Az egy ellenzéki képviselőre jutó ellátás összege mindig több volt, a mögöttünk hagyott négy évben egy kormánypárti frakció képviselője havonta 2,2 millió forintba került, míg egy baloldali képviselő 3,1 millióba. Ha nem változna a számítás, akkor ebben a ciklusban egy kormánypárti képviselő 2,7 millió forintba, míg egy ellenzéki 4,5 millióba – vagyis majdnem kétszer annyiba – kerülne az adófizetőknek. A törvénymódosítás előterjesztői szerint ez nincs rendben, havonta képviselőnként másfél millió forint többlete keletkezne a baloldalnak, holott kevesebben lettek.

A Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjének javaslata egy új számítást tartalmaz. Elvonja a baloldaltól a frakciótrükközéssel szerzett három milliárdot, a kormánypártok pedig leadnak két milliárd forintot, de egy ellenzéki képviselő még az új rendszerben is többe fog kerülni, mint egy kormánypárti. Egy héttel ezelőtt Kocsis Máté egy háttérbeszélgetésen frakciókra lebontva is részletezte a számokat.

- Eszerint havi szinten a DK-nak 21 millió forintja lenne a jelenlegi szabályozás szerint, a módosítás után ez kilenc millió forintra csökken.

- A Momentum frakciójának 18 millió forint jutna havonta, ami 7,6 millióra változik

- Ugyanez igaz a Jobbikra és az MSZP-re is, mert ők ugyanakkora méretű képviselőcsoporttal rendelkeznek, mint a Momentum.

- A Párbeszédnek 16 millió helyett lesz 6 millió forintja.

- Az LMP-nek 15 millió helyett 5,7 millió forint jut.

A pártok az így megtakarított pénzzel hozzájárulnak a rezsivédelmi alaphoz. Kocsis Máté a háttérbeszélgetésen arról is beszámolt, hogy változtatni fognak a felszólalási időkereteken is. Most három és félszer több beszédidő áll az ellenzéki frakciók rendelkezésére, mint a kormánypártokéra. Főleg a törvényjavaslatok vitája esetében lehet csökkentés, de ott is megmarad az ellenzéki túlsúly. A napirend előtti felszólalások időkeretén nem kívánnak változtatni.

Forrás: Magyar Nemzet 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató