2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

15 percig beszélt a berlini polgármester egy kamu Vitalij Klicskóval

A Deutsche Welle írta meg a már első látásra is megdöbbentő hírt, miszerint Franziska Giffey berlini polgármester nem az igazi Vitalij Klicskóval videócsetelt, hanem egy deepfake-kel.

Az még hagyján, hogy negyedórán keresztül tudta tartani álcáját a csaló, de a mindent leleplező kérdésbe is sok mindent bele lehet látni. Berlinben ugyanis akkor kezdtek el gyanakodni, amikor a kamu Klicsko segítséget kért egy kijevi melegfelvonulás megszervezésében.

„A háborúban sajnos minden eszközt bevetnek”, kommentálta a helyzetet Giffey szóvivője.

Berlin polgármestere 15 percen keresztül tárgyalt videócseten egy férfival, aki Vitalij Klicsko kijevi polgármesternek adta ki magát, írja a Deutsche Welle. Franziska Giffey-nek azután kezdett el gyanús lenni a deepfake, hogy segítséget kért egy kijevi melegfelvonulás megrendezésében.

A beszélgetést ezután megszakították, a németországi ukrán nagykövet pedig megerősítette, nem Klicskóval beszélt a berlini polgármester.

A deepfake egy olyan digitális technika, amellyel (mozgó)képeken szereplő személy arcképét vagy hangját élethűen másvalakiére lehet cserélni.

Giffey szóvivője szerint egészen az utolsó percekig teljesen eseménytelenül telt a beszélgetés. „Az állítólagos Klicsko úr megkérdezte, hogy mi a helyzet a sok ukrán menekülttel, hogyan kezeljük őket, hányan vannak – teljesen normális beszélgetés volt, ahogy azt vártuk”, mondta a nő a videóhívásról, amelyet már napokkal korábban megterveztek.

A szóvivő hozzátette, a háborúban sajnos minden eszközt bevetnek, hogy Ukrajnát és szövetségeseit lejárassák.

„Ült velünk szemben valaki, aki pontosan úgy nézett ki, mint Vitalij Klicsko”

- foglalta össze az eseményeket.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató