2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Zelenszkij kirúgja az SZBU vezetőjét, aki még komikus korában a menedzsere volt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök állítólag azt tervezi, hogy kirúgja gyermekkori barátját, Ivan Bakanovot az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) éléről – derül ki a Politico csütörtökön négy kijevi tisztségviselőre hivatkozva közzétett riportjából.

Bakanov, aki középiskolás kora óta Zelenszkij mellett állt, és a komikus korai időszakában a menedzsere volt, állítólag magára haragította az ukrán vezetőt állítólagos szakmaiatlansága miatt. Zelenszkij állítólag Bakanovot hibáztatja azért, hogy az ország elleni orosz katonai offenzíva kezdete óta sorozatos balhékat és tömeges dezertálásokat engedett meg az ügynökségénél, és most arra törekszik, hogy leváltsa őt valakivel, aki “alkalmasabb arra, hogy az SZBU háborús főnökeként szolgáljon”.

A kijevi hatóságok állítólag “nagyon elégedetlenek” Bakanov teljesítményével az ország legfőbb kémjeként, és aktívan próbáltak “megszabadulni tőle” – mondta egy magas rangú ukrán tisztviselő, aki névtelenül nyilatkozott a Politico-nak.

“Nem vagyunk elégedettek a vezetői, tudja, [képességeivel], mert most … válságellenes vezetői képességekre van szükség, amivel szerintünk nem rendelkezik”

– idézték a névtelenül nyilatkozó tisztviselőt, mivel Kijevben vannak olyanok, akik állítólag Bakanovot hibáztatják azért, hogy nem reagált Oroszország február 24-i katonai offenzívájára.

Bakanovot Zelenszkij egyik legmegbízhatóbb bizalmasaként és üzleti partnereként az ukrán vezető személyesen nevezte ki a posztra 2019-ben, miután Zelenszkij hivatalba lépett. Kezdetben az ügynökség első helyettes vezetőjeként a korrupcióellenes osztály vezetésével volt megbízva, mielőtt még abban az évben az egész szervezet élére került.

Az SZBU-nál töltött hivatali ideje kezdete óta azonban Bakanovot éles kritikával illették az ukrán ellenzéki pártok, akik ragaszkodtak ahhoz, hogy Bakanov showbizniszben szerzett múltja nem illik az ország legfőbb hírszerző ügynökségének vezetőjéhez.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató