2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

A hulladék médiumok az orosz fizetésképtelenséget ünneplik, pedig fizettek, csak rubelben

A teljes nyugati liberális média, köztük a magyar sajtó legaljai is címlapon hozta, hogy vasárnap este lejárt a türelmi idő a mintegy 100 millió dollárnyi elmaradt kötvénykifizetésre. A befektetők azonban nem jeleztek “nem teljesítést”.- írja az oroszhirek.

A ruszofób szerkesztőségekben talán maguk alá is piszkítottak a gyönyörtől, amikor leírták, hogy Oroszországnak csak órái vannak hátra ahhoz, amit az Egyesült Államok hónapok óta el akart érni. A befektetők azonban nem jelentették be, hogy nem kapták meg a pénzüket.

Amennyiben a befektetők nem kapják meg a pénzüket a határidőig, akkor a kötvénydokumentumok szerint hétfő reggel úgynevezett „nem teljesítési esemény” következik be. Ez nem történ meg, csak a címlapokon.

Lássuk a nyáladzó média szalagcímeket, arról ami még meg sem történt:

A Bloomberg ezt “az ország gazdasági, pénzügyi és politikai kirekesztettségének gyors átalakulásának komor jelének”, a BBC pedig “a nemzet presztízsére mért súlyos csapásnak” nevezte.

A Wall Street Journal még a “bolsevik forradalom kísértetét is megidézte, amikor Vlagyimir Lenin, az újonnan beiktatott kommunista vezető megtagadta az Orosz Birodalom adósságát”.

Maguk a kötvénytulajdonosok még nem jelentették be a nem teljesítést, és nem indítottak semmilyen eljárást, és a kiadványok is megjegyezték, hogy a címke “egyelőre leginkább szimbolikus”, miközben a helyzet “várhatóan egyedülálló jogi kihívásokat fog okozni”, mert “Oroszországnak megvan a pénze és a szándéka a fizetésre“. Oroszország olaj és gázbevételeiből bőven ki tudná fizetni a kötvényeseket, de az Egyesült Államok és szövetségesei ezt technikailag nem teszik lehetővé.

Moszkva az elmúlt hónapokban többször is azzal vádolta Washingtont, hogy mesterséges fizetésképtelenséget próbál előidézni, mivel az országnak megvan a pénze és a hajlandósága, hogy kifizesse adósságait, de szándékosan kizárták a devizás fizetési mechanizmusokból. Miután az orosz központi bank devizatartalékait befagyasztották, Moszkva továbbra is az energia- és egyéb exportból származó új készpénzzel szolgálta ki államadósságát, ezért Washington a múlt hónapban megszüntette a kötvénykifizetések alóli mentességet.

Az orosz pénzügyminisztérium csütörtökön bejelentette, hogy a 2027-ben és 2047-ben lejáró, dollárban denominált eurókötvények két kibocsátását “teljes egészében” rendezte azzal, hogy egy új mechanizmus keretében 12,51 milliárd rubel (234,5 millió dollár) szelvényfizetést küldött a Nemzeti Elszámolási Letétkezelőbe.

A befektetőknek mostantól rubelszámlát kell nyitniuk, hogy megkapják a pénzt, és foglalkozniuk kell az esetleges nyugati szankciókkal, amelyek megakadályozhatják őket abban, hogy a pénzt saját maguk vigyék ki Oroszországból – magyarázta a minisztérium.

“ÍGY AZ OROSZORSZÁGI FÖDERÁCIÓ ÁLLAMI ÉRTÉKPAPÍRJAINAK KISZOLGÁLÁSÁRA VONATKOZÓ KÖTELEZETTSÉGEKET A PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TELJES MÉRTÉKBEN TELJESÍTETTE” – ÁLL A KÖZLEMÉNYBEN.

Vlagyimir Putyin elnök szerdán írta alá az eurókötvények kifizetésére vonatkozó ideiglenes eljárásról szóló rendeletet. A dokumentum kimondja, hogy Moszkva mostantól teljesítettnek tekinti kötelezettségeit, “ha azokat rubelben teljesítik a devizában fennálló kötelezettségek értékével megegyező összegben”, a pénzeszközök központi letétbe történő átutalásának napján érvényes árfolyamon, amelyen keresztül azokat a hitelezőknek kifizetik.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató