2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kijev: Oroszország “támadásokra és szabotázsakciókra” számíthat

Oroszország “támadásokra és szabotázsműveletekre” készülhet a területein – mondta Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője a Financial Timesnak a hétvégén. Példaként említette egy helyi tisztviselő meggyilkolását Herszon régióban, amelyet a város hatóságai terrorcselekményként kezeltek.

“Partizántevékenység” bontakozott ki az Oroszország által elfoglalt területeken az ukrajnai katonai művelet február végi kezdete óta – mondta Budanov, rámutatva két robbanásra az oroszországi Krím-félszigettel határos Herszon régióban.

A régióban két merényletet követtek el, amelyek nyilvánvalóan helyi tisztviselők ellen irányultak. Június 22-én Csernobajevka városában egy út menti bomba robbant fel, amikor a helyi közigazgatás egyik vezetője arra járt. A tisztviselő túlélte, csak könnyű repeszsérüléseket szenvedett. Két nappal később a Herszon régió családügyi, ifjúsági és sporthivatalának vezetője halt meg egy hasonló támadásban. Az autójába robbanószerkezetet helyeztek el. Június 24-én a helyi hatóságok közölték, hogy az esetet terrortámadásként kezelik.

Budanov szerint az ilyen típusú támadások nem korlátozódnak az egykor ukrán ellenőrzés alatt álló területekre. Támadásokat és szabotázsakciókat “mindenhol tartanak, és tartottak és tartanak majd Oroszországban és sok más helyen is” – mondta a Financial Timesnak. Arról nem beszélt, hogy Kijev áll-e az incidensek mögött.

A katonai hírszerzés vezetője azt is mondta, hogy “kevés reménye van” arra, hogy az orosz erők visszavonulnak és elhagyják a jelenleg általuk tartott állásokat. “Harcolni fognak, amennyire csak tudnak” – mondta, hozzátéve, hogy Oroszországnak “nincs más lehetősége”, mint “a végsőkig harcolni”.

Budanov elégtelennek minősítette az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítséget, mondván, Kijevnek “többre van szüksége, mint … tegnap vagy tegnapelőtt”. Ukrajna a közelmúltban kapta meg az amerikai gyártmányú HIMARS rakétaindító rendszerek első tételét, valamint egy tucat német PzH 2000 önjáró ágyút és 12 francia Caesar tüzérségi rendszert.

A Financial Times szerint Oroszország még mindig erősen túlerőben van Ukrajnával szemben. Az orosz csapatoknak 10 tüzérségi rendszerére jut egy az ukrán oldalon – írta a kiadvány “nyugati becslésekre” hivatkozva, miközben hozzátette, hogy a tűzharcokban naponta mintegy 100 ukrán katona hal meg. Budanov azt is elmondta, hogy az orosz erők a Luganszki Népköztársaság (LNR) Szeverodonyeck városában visszavonulásra kényszerítették az ukrán csapatokat, hogy elkerüljék a csapdába esést. “Ez abszolút helyes döntés volt … egy taktikai átcsoportosítás” – hangsúlyozta.

Az orosz védelmi minisztérium június 25-én jelentette Szeverodonyeck – az LNR két ukrán ellenőrzés alatt maradt nagyvárosának egyike – “felszabadítását”. Most Liszicsanszk – Szeverodonyeck testvérvárosa a folyó túloldalán – az egyetlen nagyobb város, amely még mindig az ukrán csapatok kezén van az LNR-ben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató