2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Provokáció: Román zászlót eregettek Sepsiszentgyörgyön

A román zászló elszállt Sepsiszentgyörgyön, a székelyek maradtak – írja a Főtér.

A Nép Útja (Calea Neamului) nevű nackóromán szervezet vezére, Mihai Tîrnoveanu pár nappal ezelőtt bejelentette: a nemzeti lobogó ünnepnapján (június 26., idén vasárnap) óriástrikolórt fognak eregetni Sepsiszentgyörgy kellős közepén – számol be a Főtér. A trikolór szépen felemelkedett és tovaszállt. A pár tucatnyi ünneplő pedig örvendezett. Az eseményről Tîrnoveanu mester meg is emlékezett egy Facebook-bejegyzésben.

A derék patrióta arra a legbüszkébb, hogy (tudomása szerint) ez volt az első ilyen (értsd, mélyromán) akció a város főterén, ahol általában a magyar polgártársak szoktak összegyűlni. Megjelent pár abszolút átlagos állampolgár (nemzeti jelképes egyenpólók, egyeseken katonai bermuda, olyan is akadt, aki kendőt kötött az arca elé), akik szintén egy jókora trikolórt mutogattak, amelyen viszont volt egy katona (román, nyilván), aki egy sarló-kalapácsra tapos épp, alatta pedig a felirat: Budapest 1919. A derék ünneplők a performansz végén egy szivárványt is lefotóztak, feltehetően abban az irányban, amerre a lufikra kötözött trikolór is elszállt.

A román zászló elszállt, a mélyromán polgártársak és katonás bélyeggyűjtők is szépen eltűntek a térről. A székelyek pedig ott maradtak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató