2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Komjáthi: a tűzijáték elnyomhatja a korgó gyomor hangját, fénye elhomályosíthatja a sárga csekkeket

A szocialista politikus az augusztus 20-ai tűzijátékot bírálta.

Az MSZP-s képviselő szerint

a tűzijáték elnyomhatja a korgó gyomor hangját, fénye elhomályosíthatja a sárga csekkeket.

Komjáthi Imre (MSZP) azt javasolta a kormánynak, hogy a jelenlegi gazdasági válsággal és a létbizonytalansággal terhelt helyzetben fontolja meg, hogy szerényebb tűzijátékot tart augusztus 20-án. Jelezte: a sajtóhírek szerint ugyanis a tavalyinál is „gigantikusabb” tűzijátékot tervez a kormány, ami akár több mint egy milliárd forintba is kerülhet, míg a különböző ünnepi programokra ezen felül még 6,5 milliárd forintot szánnak.

Felhívta a figyelmet arra: 2019-ben csak 212 milliót költöttek a tűzijátékra, és most is csak ennyit kellene, a megspórolt pénzt pedig az emberek megsegítésére kellene fordítani. „Több kenyeret, kevesebb cirkuszt!” – fogalmazott.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy reagált: a kormány célja, hogy a nemzeti ünnepek alkalmával – akár nehezebb, akár „napfényesebb” időszakról van szó – méltóan megünnepeljék Magyarország nagyjait.

Hangsúlyozta: a tűzijáték nagyon fontos eleme az augusztus 20-i ünnepségeknek, komoly hagyományai vannak és rendkívül népszerű is. Jelezte: ha szeretnék méltó színvonalon megtartani a tűzijátékot, akkor annak költségei vannak, de ez a turizmus és az országmárka erősítéséhez is hozzájárul.

Arra hívta fel a figyelmet: a kormány 2010 óta egyre nagyobb erőforrásokat juttat a kiemelt területekre – így a védelemre, az oktatásra, az egészségügyre és a kultúrára is – és a több száz milliárd forintot kitevő többletekhez képest a tűzijáték költsége kicsi.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató