2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Varga Judit: Készen állunk a megegyezésre!

Az igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy megválaszolta Brüsszel által feltett kérdéseket, majd Répássy Róbert tett közzé nyilatkozatot arról, hogy  5 százalék alá csökkentik az egyszereplős közbeszerzési arányt. Bár vannak uniós országok, ahol ez magasabb – sérelmezte a “kettős mércét”.

Varga Judit Facebook-posztjában azt írta: szokásukhoz híven időben megküldték a válaszunkat a Bizottság jogállamisági kondicionalitás levelére.

A Kormány számára mindig is fontos volt a lojális együttműködés és a kölcsönös tiszteleten alapuló konstruktív párbeszéd. A Bizottság minden kérdésére maradéktalanul és szakmai igényességgel válaszoltunk most is, annak ellenére, hogy bizonyos pontokban megalapozatlannak találtuk a brüsszeli aggályokat. Mi továbbra is maradunk az egyenes és igényes szakmai párbeszédnél. Készen állunk a tárgyalásra és a megegyezésre!

– közölte.

Mint ismert, Brüsszel először hazánkkal szemben vetette be a jogállamisági mechanizmust, közvetlen a választások után. Répássy Róbert, az IM államtitkára szerint a levélben a jog nyelvén, a tények talaján állva a többi tagállam helyzetére is kitekintve írtak Ursula von der Leyenéknek.

A válaszlevélben számon kérik a Bizottságon az uniós jog és az Európai Bíróság által előírt követelményeket, a tagállamok közötti egyenlő bánásmód elvének a tiszteletbetben tartását és a kettős mérce tilalmát is. Emellett a magyar kormány levelében a tagállami alkotmányos hagyományok és jogrendszerének sajátosságainak a figyelembe vételére, a kormányzati intézkedésekre is rámutatnak, amelyek még inkább alaptalanná teszik a Bizottság kifogásait. Még a Bizottsággal is hajlandóak “sakkozni”…

Répássy Róbert azzal a példával illusztrálta az érveket, hogy bár az Európai Bizottság szerint nem elfogadható a 20 százalék fölötti egyszereplős közbeszerzési arány, 18 EU tagországban ez magasabb 20 százaléknál, 5 uniós tagországban pedig a magyarországi értéknél is magasabb.

Azonban a Bizottság egyiküknél sem indította el a jogállamisági mechanizmust

– fogalmazott, majd azzal folytatta, hogy Magyarország a jogállamisági küzdelemben is a béke pártján áll, a tét nem kicsi, ezer milliárdokról van szó.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató