2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Moszkva ellensúlyozni fogja a NATO keleti szárnyának megerősítését

Az újabb NATO-erők kelet-európai telepítése kompenzáló intézkedéseket eredményez majd Oroszország részéről, Moszkva pedig rendelkezik azokkal a képességekkel és erőforrásokkal, amelyekkel garantálhatja saját biztonságát – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán újságíróknak Moszkvában.

“Ami most történik, az elkerülhetetlenül ellenintézkedésekhez fog vezetni a részünkről. Nem maradunk adósok, ahogy mondani szokták. Megvannak a képességeink és az erőforrásaink. A biztonság száz százalékban garantált lesz” – hangoztatta.

Rjabkov szerint azok, akik a NATO kelet-európai katonai jelenlétének megerősítését javasolják,

“ABBAN AZ ILLÚZIÓBAN ÉLNEK, HOGY OROSZORSZÁGOT MEG LEHET FÉLEMLÍTENI, ÉS VALAMIKÉPP FEL LEHET TARTÓZTATNI”.

 

“Ez nem fog nekik sikerülni. A kívánt eredményt ezek az erőfeszítések nem fogják meghozni. Azoknak az országoknak a biztonsága, ahol további kontingensek jelennek meg, nem fog megerősödni, és a stabilizáció lehetősége távolabbra kerül, a kockázatok pedig növekedni fognak” – nyilatkozta Rjabkov.

A miniszterhelyettes szerint az Egyesült Államok korábban “elszalasztotta a lehetőséget”, amelyet az orosz fél tavaly ajánlott fel neki “jogilag kötelező erejű megállapodások megkötésére a biztonsági garanciákra” vonatkozó javaslatok formájában, amelyek célja “az eszkalációs forgatókönyv elkerülése” volt.

A vezető orosz diplomata meglátása szerint Washingtonnak a Moszkvának való ártási kísérletekben megnyilvánuló “mániákus makacssága” nevetés tárgyává teszik az Egyesült Államokat, mert “komoly ember így nem viselkedik”.

Marija Zaharova külügyi szóvivő hangot adott azon véleményének, miszerint az uniós tagjelölti státus megadása Ukrajnának arra irányul, hogy az EU birtokba vegye ennek az országnak a területét és Oroszország feltartóztatására használja fel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató