2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ukrajna eljárást indított az emberi jogok megsértése miatt Oroszország ellen

Ukrajna kifejezetten civilek ellen elkövetett célzott és aránytalan mértékű támadásokkal vádolta meg Oroszországot.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság közleménye szerint az új államközi keresetben az ukrán kormány mindenekelőtt azt emelte ki, hogy Oroszország jogellenesen támadta meg Ukrajnát február 24-én.

Ukrajna kifejezetten civilek ellen elkövetett célzott és aránytalan mértékű támadásokkal vádolta meg Oroszországot,

és panaszt emelt a kínzással szembeni védelemhez való jog megsértése miatt.

Az oroszok nem folytattak hatékony vizsgálatot az emberi jogsértések felderítésére az ukránok szerint

Az ukrán kormány keresetében azt írta: az orosz támadásokban civilek tízezrei sebesültek meg, sokan meghaltak, másokat letartóztattak vagy eltűntként tartanak nyilván. Az orosz agresszió miatt százezrek veszítették el otthonukat vagy vagyonukat, és milliók költöztek el az országból. Kijev azt állítja, hogy a civilek elleni támadásokat az orosz katonaság, oroszbarát szeparatisták vagy orosz irányítású félkatonai szervezetek hajtották végre. Az orosz hatóságok pedig nem folytattak hatékony vizsgálatot az emberi jogsértések felderítésére, az elkövetők felelősségre vonására – írták.

Tájékoztattak továbbá, hogy

az EJEB előtt jelenleg öt olyan államközi kereset van folyamatban, amelyeket Ukrajna nyújtott be Oroszországgal szemben.

Emellett hozzávetőleg 8500 egyéni kérelem ügyében folyik vizsgálat egyebek mellett a krími, a kelet-ukrajnai és az azovi-tengeri eseményekkel kapcsolatosban.

Már márciusban felszólították az oroszokat, hogy ne támadják a civil és polgári létesítményeket 

Az emberi jogi bíróság emlékeztetett: március elsején felszólította az orosz kormányt, hogy tartózkodjon a civilek és polgári létesítmények elleni katonai támadásoktól. Oroszországnak a felszólítás szerint fel kell hagynia a lakóépületek, segélyszállító járművek és egyéb különlegesen védett polgári létesítmények, például iskolák és kórházak támadásával. A bíróság emellett arra is felszólította Moszkvát, hogy haladéktalanul biztosítsa az orosz csapatok által támadott vagy ostrom alatt álló területen található egészségügyi intézmények, személyzet és a mentőjárművek biztonságát.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató