2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Sikertelen volt az amerikaiak újabb hiperszonikus rakétakísérlete

Kudarccal zárult az Egyesült Államok Hawaiin végrehajtott tesztje egy gyújtási hiba miatt - írja a Bloomberg. Az amerikai védelmi minisztérium programja már többször megbicsaklott, a mostani eset újabb csapást jelent a kísérletekre.



A minisztérium nem közölt további részleteket arról, hogy mi történt a szerdai teszten, de egy e-mailben elküldött nyilatkozatban azt írták, hogy „a minisztérium továbbra is biztos abban, hogy a 2020-as évek elején megkezdett, támadó és védelmi hiperszonikus képességek céldátum szerinti bevetésének ütemében halad".

„A rakéta begyújtását követően rendellenesség lépett fel” - írja a Pentagon szóvivője, Tim Gorman haditengerészeti főhadnagy a közleményben.

„A program tisztviselői felülvizsgálatot kezdeményeztek, hogy rájöjjenek a hiba okára" - tette hozzá. „Bár a minisztérium nem tudott adatokat gyűjteni a tervezett repülési profil teljes hosszáról, az eseményből összegyűjtött információk fontos információkkal fognak szolgálni".

A kísérlet a Conventional Prompt Strike néven ismert fegyver prototípusának második sikertelen tesztrepülése volt. Az első, októberi teszt során egy hordozórakéta hibásodott meg, így a rakéta nem tudta elhagyni az indítóállást. A Conventional Prompt Strike fegyvert az elképzelések szerint a Zumwalt rombolókra és a Virginia-osztályú tengeralattjárókra telepítik majd.

Megjegyzik, hogy Kína, Oroszország és Észak-Korea már rendelkezik hiperszonikus technológiával.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató