2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Spöttle: megvan, kik verték át Klicskóként az európai politikusokat

Vovan Krasnov és Alexey “Lexus” Stolyarov orosz komikusok elismerték, hogy ők ejtettek át több európai politikust – köztük Karácsony Gergelyt is – a “Vitalij Klicsko”- videó hívásokkal.
Georg Spöttle



Óriási átverés áldozata lett több európai politikus, akik elhitték, hogy Vitalij Klicsko kezdeményez videóhívást velük. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szintén benyaltaA két komikus a német ARD csatornának adott egy interjút, amelyben elmondták, hogy deep fake technikával verték át a hívott feleket. (Említett Karácsony Gergely egyébiránt negyedórán keresztül hagyta, hogy hülyét csináljon belőle egy Vitalij Klicskóként bemutatkozó telefonbetyár.) Céljuk állítólag csak a trollkodás volt, persze sokan már azt feltételezik, hogy ez is a hibrid illetve a pszichológiai hadviselés kategóriájába tartozik, mivel le akarták járatni Kijev főpolgármesterét. A deep fake technológiát eredetileg Hollywoodban fejlesztették ki, majd a titkosszolgálatok is felfigyeltek az abban rejlő lehetőségekre, és akár az is elképzelhető, hogy már be is vetették ellenséges ügynökök megtévesztésére. 

A „deepfake” kifejezés 2017-ben keletkezett, amikor egy névtelen Reddit-felhasználó „Deepfakes”-nek nevezte magát. Ez a Reddit felhasználó manipulálta a Google nyílt forráskódú, mély tanulási technológiáját pornográf  tartalom terjesztésére. A videókat az arccsereként ismert technikával orvosolták. A „Deepfakes” felhasználó a valódi arcokat hírességekre cserélte, azóta pedig egyre szélesebb tárház áll rendelkezésre a felhasználásában is. A deepfake a politikai rendszerekben is megjelent: emlékezetes az a 2018-as videó, melyben Barack Obama volt amerikai elnök éppen a deepfake-ről beszél, azonban mégsem ő, hanem egy mesterségesen generált képi forrás volt látható. De világszerte is számos esetben történt ilyen jellegű átverés, így például Gabonban, ahol a hamisított videó katonai puccskísérlethez vezetett. Indiában egy jelölt rukkolt elő deepfake videókkal, hogy bírálja a hivatalban lévő elnököt, és elérje a különböző választókerületeket. 2022 márciusában a közösségi médiában megjelent egy hamisított videó, amelyen Volodimir Zelenszkij arról beszélt, hogy az ukrán katonák adják meg magukat - írta Georg Spöttle a Pestisrácokon.

 

Varsó főpolgármesterét is sikerült megszívatniuk.

Rafał Trzaskowski nagyon rászaladt a témára. Kamu Geri haverja elkezdte mondani, hogy nem ért egyet a lengyel kormány adócsökkentésével, illetve a provokátorok azt ígérték Trzaskowskinak, hogy beavatkoznak a következő lengyelországi választásokba.

Trzaskowski így reagált:

Remek! Csináljuk! Csináljuk!

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató