2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Gyöngyösi Márton lett a Jobbik elnöke

Gyöngyösi Mártont, a Jobbik Európai Parlamenti képviselőjét választották meg a párt új elnökének – derült ki szombaton a párt sajtóközleményéből. Az elnöki pozícióért Ander Balázs, Földi István és Gyöngyösi Márton indultak. Azért kellett új elnököt választani, mert a Jobbik tavasszal két évre bizalmat szavazott Jakab Péternek, a politikus egy hónappal később a párton belüli belharcok miatt lemondott. „A Fidesszel bármikor megküzdök, de a Jobbikkal nem harcolok” – indokolta a döntést.

Jakab ennek ellenére a Jobbik frakcióvezetője maradt a parlamentben. A politikus továbbra is aktív, járja az országot, a héten Orbán Viktorral is vitázott a parlamentben, igaz, pártja logóját már nem használja a közösségi médiában.


Az április 3-i választás legnagyobb vesztese ellenzéki oldalon egyértelműen a Jobbik lett. Míg 2018-ban a második legnagyobb frakciót tudta alakítani a Jobbik 26 képviselővel, most csak 10 képviselőjük jutott mandátumhoz. A Jobbik volt az egyetlen párt az ellenzéki összefogásban, amely egyetlen egyéni választókerületet sem tudott hozni, és a fővárosban egyetlen körzetben bukott az ellenzék, pont ott, ahol jobbikos jelölt indult. Elvesztették a dunaújvárosi (Fejér megye 4.) körzetet, ahol 2018-ban a Jobbik jelöltje nyert, de Miskolcon, Békéscsabán és Tapolcán sem jött össze a győzelem. Több elemzés szerint a 2018-as Jobbik-szavazók egy része átpártolt a Mi Hazánkhoz, egy másik része pedig a Fideszre szavazott.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató