2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Öröm Ukrajnában: Az USA megerősítette, hogy küldi a rakétarendszereket

Ukrajna hónapok óta kér fejlett nyugati rakétavédelmi rendszereket, most pedig megerősítették, hogy kapnak is. Zelenszkij elnök ezekkel egészítené ki, majd váltaná fel a szovjet rendszereket, írja a BBC.

Az Egyesült Államok a 820 millió dolláros katonai segélycsomag részeként NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) rendszert fog szállítani Ukrajnába. Ilyen rendszereket vásárol a Magyar Honvédség is, 2023-tól érkeznek majd. A NASAMS egy norvég-amerikai gyártású közepes hatótávolságú hálózatalapú légvédelmi rakétarendszer.

A legújabb megállapodás értelmében két NASAMS egységet szállítanak majd, a szükséges irányított precíziós lőszerekkel együtt. Ezenkívül további 150 ezer 155 mm-es tüzérségi lőszert is küldenek az M777-es Howitzer vontatott tarackhoz, valamint négy radart.

Kijev örömmel üdvözölte a döntést. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter Twitteren köszönte meg Joe Biden amerikai elnöknek és Lloyd Austin védelmi miniszternek, és Ukrajna támogatásának újabb jelentős lépéseként jellemezte a szállításokról szóló döntést.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató