2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Zelenszkij: Oroszország Ukrajnát támaszpontnak tekinti, ahonnan más államokat foglal majd el

Oroszország Ukrajnát más európai államok elleni támadások kiindulópontjaként használja – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Olyan biztonsági garanciákat kért a Nyugattól, amelyeket Ukrajna élvezhetne, miközben nem tagja az Egyesült Államok vezette katonai szövetségnek, a NATO-nak.

“Olyan biztonsági garanciarendszerre van szükségünk, amely akkor is hatékony lenne, ha nem vagyunk a szövetség tagjai” – mondta Zelenszkij kedden a The Economist által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

 

“OROSZORSZÁG ÚGY TEKINT ORSZÁGUNK TERÜLETÉRE, MINT EGY TÁMASZPONTRA, AHONNAN MÁS EURÓPAI ÁLLAMOKAT IS ELFOGLALHAT. AMI AZT JELENTI, HOGY UKRAJNA BIZTONSÁGÁNAK SZAVATOLÁSA AZT JELENTI, HOGY HOSSZÚ TÁVON EGÉSZ EURÓPA BIZTONSÁGÁT BIZTOSÍTJUK”.”

Azzal érvelt, hogy az európai biztonság “szürke zónái” lehetővé tették Oroszország számára, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába.

Zelenszkij megemlítette a Budapesti Memorandumot, egy 1994-es megállapodást, amelynek értelmében Ukrajna lemondott szovjet korabeli nukleáris arzenáljáról, cserébe az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország ígéretéért, hogy agresszió esetén “segítséget nyújtanak” Ukrajnának. A három állam azt is megfogadta, hogy ők maguk nem támadják meg Ukrajnát.

Zelenszkij szerint a Budapesti Memorandum és a hasonló “biztosítékok” keretében nyújtott garanciák mára “megsemmisültek”.

Oroszország többször hangoztatta, hogy a NATO terjeszkedése aláássa az európai biztonságot. Vlagyimir Putyin elnök az ukrajnai katonai fellépés egyik okaként említette a szövetség azon kísérleteit, hogy “megveti a lábát” Ukrajnában.

Moszkva február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtotta végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja volt, hogy a donyecki és luganszki régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “nehézfegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai szövetséghez. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató