2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Itt van Putyin lapja, ha ezt kijátssza Európa beleroppan

380 dolláros olaj!

Ez akkor következhetne be, ha Oroszország visszavágna a nyugati olajszankciókra - figyelmeztet a JP Morgan. A Bloomberg szerint Oroszország csökkentheti az olajexportot, ennek következtében emelkednének az égbe az árak.

Oroszország napi 5 millió hordó olajjal csökkentheti olaj kitermelését anélkül, hogy ezzel komolyabb pénzügyi problémát okozna a gazdaságnak - írja a JP Morgan elemzése. A világ olajellátása számára azonban ez katasztrofális lenne.

Ha a kitermelés csökkenése csak 3 millió hordó lenne, akkor az olajár túlléphetne a 190 dolláron. A vészhelyzet napi 5 millió hordós csökkenésnél alakulna ki: 380 dollárba kerülne egy hordó olaj.

A G7 államok ársapkát akarnak, hogy mérsékeljék az oroszok bevételeit. Erre válaszul Vlagyimir Putyin orosz elnök dönthet úgy, hogy akkor csökkenti az olajkitermelést illetve az exportot. “Jelen pillanatban a globális olajpiac szűkössége az oroszoknak kedvez” - állapítja meg a JP Morgan.

Hova vezetne a több mint háromszoros áremelkedés?

Jelenleg jellemzően 110 dollár körül van egy hordó Brent olaj ára - bár kedden, április óta először 100 dollár alatt is jegyezték a nyersanyagot -, és így is energiaválság alakult ki a világban. Az USA, amely a világ legnagyobb olajtermelője, azzal szembesül, hogy a hazai benzinkutaknál 5 dollár fölött van a benzinár. Joe Biden amerikai elnök a világ harmadik legnagyobb olajtermelőjét, Szaúd-Arábiát próbálja meg rábeszélni, hogy lényegesen növelje termelését és exportját. Közel-keleti útja során Biden találkozik Mohamed bin Szalman herceggel. Korábban nem kívánt vele kezet fogni, mert a Washington Post szaúdi újságíróját meggyilkolták Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. Ám szükség törvényt bont, a magas olajár mindenkit zavar a nyugati világban. Ezért találta ki Janet Yellen asszony amerikai pénzügyminiszter az ársapkát.

Csakhogy az olaj ársapka, amely amerikai ötlet, aligha működhet a jelenlegi globális piacon - vélik azok a szakértők, akik a CNBC-nek nyilatkoztak.

“A konstrukció csakis úgy működhetne, hogy ha a legfontosabb termelőket és fogyasztókat közös álláspontra lehetne hozni. Az orosz olaj legfőbb vásárlói jelenleg Kína és India” - nyilatkozta a CNBC-nek Neil Atkinson független olajszakértő. “Ez a két állam óriási mértékben profitál a jelenlegi helyzetből, hiszen az oroszok minden hordó olaj árából 30%-os engedményt adnak nekik.”

A jó lapok az oroszok kezében vannak: “szerintem ez az ársapka ötlet megvalósíthatatlan, mert az oroszok nem fognak nyugodtan ülni és várni a G7 ötletének a megvalósulására. Visszafoghatják az olajkitermelést és a földgáz exportot is, ezzel pedig mélyütést vinnének be a G7-nek.” 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató