2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Széthullott a szlovák kormány

Igor Matovic pénzügyminiszter, korábbi miniszterelnök személye robbantotta ki a vitát, ami végül odáig fajult, hogy a SaS párt vezetése kormánykoalíció felmondása mellett döntött – írja a ma7.sk.

Ennek a kormánynak a legnagyobb problémája Igor Matovič, jelentette be a sajtótájékoztatón Richard Sulík, a SaS elnöke.

Ezért  a párt úgy döntött, hogy felmondja a koalíciós szerződést

– mondta Sulík. Az SaS azt várja a koalíciós partnerétől, hogy legkésőbb augusztus 30-áig egy új koalíciós szerződéssel álljon elő, amely figyelembe veszi az új politikai valóságot, és amelyből egyértelmű lesz, hogy a kormánynak nem marad a tagja Igor Matovič. Amennyiben ez nem történik meg, az SaS miniszterei beadják a lemondásukat, mondta Sulík.

A legjobb szándékkal sem lehet folytatni úgy, mint eddig

– mondta Sulík, aki szerint a csúcspont az volt, hogy Kotlebáék szavazataival megtörték az elnök vétót a családtámogatási csomaggal kapcsolatban. Szerinte Matovič mindenkivel konfliktusban áll, aki nem ért vele egyet.

Az SaS az elkövetkező napokban tájékoztatja a miniszterelnököt arról, milyen feltételekkel hajlandó együttműködni az új koalícióban. Ha Igor Matovič „atombombái” folytatódnak, annak eredménye Sulík szerint az lesz, hogy Robert Fico visszatér a kormányba. Sulík szerint a koalíciós problémát Heger miniszterelnöknek kellene megoldania, így most rajta van a sor, hogy lépjen.

A SaS számára elfogadhatatlan, hogy könyörögni kell Matovič pénzügyminiszternek a pedagógusbérek emeléséért ez lesz az egyik követelésük is, aminek benne kell lennie az új koalíciós szerződésben. Ha az OĽaNO Igor Matovič menesztéséért Richard Sulík lemondását követelné a gazdasági miniszteri posztról, Sulík szerint az SaS fontolóra venné a dolgot.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató