2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Boris így mondott le: Büszke vagyok, hogy a Nyugat élére álltam Putyin ellen

„Világos, hogy a parlamenti Konzervatív Párt azt akarja, hogy új vezetője legyen a pártnak, és így új miniszterelnök is” - mondja Boris Johnson a csütörtöki sajtótájékoztatóján, miután a sajtóban már megjelent, hogy kész lemondani a pártelnöki posztjáról, ősztől pedig a miniszterelnökséget is elengedné.

Ennek előzménye, hogy Johnson kormányának tagjai sorra jelentették be a lemondásukat a miniszterelnök sorozatos botrányai és hazugságai miatt. A hatalom átadásának menetrendjét csak jövő héten ismertetik. Amíg nincs új vezető, addig Johnson marad hivatalban. A miniszterelnök elismerte, hogy a politikában senki sem nélkülözhetetlen.

Johnson megpróbálta meggyőzni kollégáit arról, hogy „furcsa lenne kormányt váltani, amikor ilyen sokat teljesítünk, és amikor ilyen hatalmas mandátummal rendelkezünk”. Azt mondta, pártja csak néhány százalékponttal van lemaradva a közvélemény-kutatásokban, még félidőben is, miközben a gazdasági helyzet belföldön és nemzetközileg is nagyon nehéz”. A frissen megbukott miniszterelnök szerint csak a westminsteri csordaszellem miatt nem fogadták el az ellenérveit.

Egyébként a saját eredményeire rendkívül büszke: többek között arra, hogy keresztülvitte a Brexitet, kezelte a világjárványt és „a Nyugat élére állt” Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziójával szemben.

(BBC)

 


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató