2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Az ukránok által elkövetett népírtásra emlékeztek a lengyel szurkolók

A Pogon Szczecin ultrák transzparense nagy vihart kavart Ukrajnában.

A Pogoń Szczecin és az izlandi KR Reykjavík tegnapi meccsén a hazai szurkolók „Emlékszünk Wołyńra 1943!” feliratú transzparenst akasztottak a kerítésre. Erre a „véres vasárnap” közelgő évfordulója adott okot, amely az ukrán nacionalisták által a "keleti határvidéken" a Második Lengyel Köztársaság polgárai ellen elkövetett népirtás csúcspontja volt.



Az incidensről az ukrán média is beszámolt, kijelentették, hogy ez a megemlékezés valójában "egy orosz provokáció" volt.

"Az ukrán szurkolók a kommentekben csodálkoztak - a lengyelek, akik most olyan sokat tesznek az ukránokért - miért szerveznek olyan provokációkat, amelyek az orosz propagandistáknak jön kapóra" - írja az egyik portál.

„A gdański meccs félbeszakadt a lelátón zajló tömegverekedések miatt. Szczecinben pedig a rajongók úgy döntöttek, hogy kifüggesztenek egy provokatív transzparenst a következő felirattal: Wołyń 1943. Emlékszünk” – teszi hozzá a segodnya.ua portál.


A Lengyel Köztársaság parlamentje 2016-ban július 11-ét az ukrán nacionalisták által a Második Lengyel Köztársaság polgárai ellen elkövetett népirtás áldozatainak nemzeti emléknapjaként jelölte meg.

Az áldozatok emléke rendkívül fontos a lengyelek számára, mert azoknak az eseményeknek a tanúi még élnek, és az emlékeik is élnek bennük, különösen azért, mert a történelempolitika területén bizonyos kérdések még nem tisztázottak teljesen Lengyelország és Ukrajna között.

 

 

Krasznai Tamás - Vadhajtások.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató