2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Svédország is elkezdett aggódni nyár közepén: kemény télre készülünk

„Nagymértékben függünk az oroszországi olajtól és gáztól, és nem utolsósorban Európa más országaitól is” – fogalmazott Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt 2006 és 2014 között volt Svédország miniszterelnöke, jelenleg a Drivkraft Sverige ipari tanácsadó cégnél dolgozik, amely elsősorban a biztonságos energiaellátással, üzemanyagokkal és megújuló energiaforrásokkal foglalkozik – olvasható a Magyar Nemzet beszámolójában.

Mint a lap írja: Reinfeldt ezen minőségében volt hivatalos a napokban egy kerekasztal-beszélgetésre az Almedal-héten. Az évente megrendezett eseményen a svéd pártok vezető politikusai mellett cégek, érdekképviseletek és egyéb nonprofit szereplők gyűlnek össze, hogy nyilvánosan vitassanak meg fontos társadalmi és politikai kérdéseket, programokat.

 A volt miniszterelnök szerint az orosz–ukrán háború miatt hideg és kemény tél vár a svédekre. 

Nagymértékben függünk az oroszországi olajtól és gáztól, és nem utolsósorban Európa más országaitól is

– mutatott rá Reinfeldt. Hozzátette: sokaknak most rövid időn belül változtatniuk kell a fűtési szokásain. „Nagy eséllyel magas árak és energiahordozó-hiány vár ránk, ami a lakosságra nézve hideg és nehéz téllel járhat” – figyelmeztetett a korábbi jobboldali politikus.

Svédország északi részén nem ritka a mínusz húsz-harminc fok, így a fűtés valóban élet-halál kérdése. Bár a lakosság elenyésző része fűt közvetlenül gázzal, ugyanakkor a távhő egy részét – amely Magyarországhoz hasonlóan Svédországban is elterjedt fűtési forma – gázzal állítják elő, és nem ritka az sem, hogy olajkályhát használnak. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató