2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Hiába Moszkva fenyegetése, Litvánia tovább szigorította a kalinyingrádi korlátozásokat

Litvánia hétfőn kiterjesztette a területén keresztül Oroszország balti exklávéja, Kalinyingrád felé irányuló kereskedelemre vonatkozó korlátozásokat, mivel Moszkva ellen újabb, korábban már bejelentett európai uniós szankciók léptek hatályba.

A hétfő reggeltől tiltott további áruk közé tartozik a beton, a fa, az alkohol és az alkoholalapú ipari vegyi anyagok - közölte a litván vámhatóság szóvivője.
Oroszország pénteken figyelmeztette Litvániát és az Európai Uniót, hogy "kemény intézkedéseket" hozhat ellenük, ha "az elkövetkező napokban" nem indul újra egyes áruk tranzitja Kalinyingrádba és Kalinyingrádból.

Kalinyingrád a NATO és az Európai Unió tagállamaival, Litvániával és Lengyelországgal határos, és a legtöbb áru tekintetében a Litvánián keresztül vezető vasútra és közútra támaszkodik. A tengerparti területre június 17-e óta szárazföldön Oroszországból jóval kevesebb áru érkezik az ukrajnai háború miatt Moszkva ellen bevezetett uniós szankciók következtében.

Elsősorban a humanitárius vagy alapvető fontosságú kategóriába tartozó áruk, például az élelmiszerek, mentesülnek a szankciók alól.


A Kalinyingrád elszigetelése körüli vita aggodalmakat kelt a nemzetközi közösségben az Oroszországgal szembeni súlyos konfrontáció lehetősége miatt, és próbára teszi Európa eltökéltségét is a szankciók érvényesítésében.

Uniós tisztviselők Németország támogatásával június végén kompromisszumos megoldást kerestek erre a helyzetre, de - a Reuters hírügynökség értesülése szerint - éppen Litvánia fogalmazott meg fenntartásokat azzal kapcsolatban, hogy engedményt tegyenek Moszkvának.

(MTI, Reuters)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató