2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az amerikaiak szerint Irán harci drónokkal segítené Oroszországot

Több száz drónról lehet szó.

Irán azt tervezi, hogy több száz drónt szállít Oroszországnak, hogy azt felhasználhassa Ukrajnában – írja az Index a Guardian alapján, akik egy magas rangú amerikai tisztviselőre hivatkoznak.

„Az iráni kormány arra készül, hogy akár 

több száz UAV-t (pilóta nélküli légijárművet) biztosítson Oroszországnak, 

beleértve a fegyverkezésre alkalmas UAV-kat is” – mondta Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

Az Egyesült Államok szerint vannak arra utaló jelek, hogy Irán támogatni kívánja Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban. „Hírszerzési információink szerint az iráni kormány több száz drón gyors telepítésére készül, köztük olyanokra is, amelyek képesek fegyverek szállítására” – mondta Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a Fehér Házban hétfő este tartott sajtótájékoztatón.

Sullivan hozzátette, nem világos, hogy Irán már leszállított-e ezeket az eszközöket Oroszországnak, de azt mondta, „információik” vannak arról, hogy Irán akár már ebben a hónapban kész kiképezni az orosz erőket a drónok használatára. Sullivan azt is megjegyezte, hogy Irán korábban hasonló pilóta nélküli légi járműveket bocsátott a jemeni húszi lázadók rendelkezésére, hogy azokkal támadhassák Szaúd-Arábiát.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató