2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Megölhették a dzsihadisták szíriai vezetőjét

Amerikai dróncsapás végzett az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szíriai vezetőjével – közölte kedden az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító középső parancsnokság. A Máher al-Akal nevű terroristát állítólag az ország északnyugati részén, az Aleppó tartománybeli Dzsindajrisz városa határában ölték meg, egy bizalmasa pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

Akal az Iszlám Állam öt legfőbb vezetője közé tartozott, aki egyebek között a terrorszervezet hálózatainak kiépítésért volt felelős Szíria és a szomszédos Irak területén túl. Likvidálása újabb csapást jelent a szélsőségesekre, akik gerilla harcmodorra áttérve próbálják újraszervezni magukat, miután katonai vereséget szenvedtek a térségben. A katonai művelet, amelyet drónokkal hajtottak végre, a műveletirányító parancsnokság szerint komoly tervezést igényelt. Közleményükben azt írják, civil áldozatok nincsenek. 

A dzsihadisták néhai legfőbb vezetője, Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsi februárban robbantotta fel magát egy szíriai településen az amerikai különleges erők akciója során. Kurejsi Abu Bakr al-Bagdadi halála után vette át a terrorszervezet irányítását. Bagdadi hasonló módon, szíriai amerikai rajtaütés során felrobbantott pokolgép által lelte halálát 2019-ben.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató