2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Nemzetközi Energiaügynökség: Az idei tél nagyon-nagyon nehéz lesz Európában

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetője úgy látja, hogy az európai országoknak komoly olaj- és gázellátási kihívásokkal kell szembenézniük az elkövetkező hónapokban. „Az idei tél nagyon-nagyon nehéz lesz Európában” – mondta Fatih Birol, az IEA török ügyvezető igazgatója egy keddi sydney-i energiafórumon.

Birol szerint az energiaellátás az egyik fő probléma, ami komoly hatással lehet a világgazdaságra. Szerinte a világ még soha nem élt át a mostanihoz hasonlóan mély és összetett energiaválságot. Könnyen előfordulhat, hogy „a neheze még csak ezután következik” – mondta.

Az energiaválsággal kapcsolatos aggodalmakat csak tovább fokozta, hogy Oroszország a rutinszerű karbantartási munkák elvégzésére leállította a gázszállítást az európai gázellátásban kulcsfontosságú Északi Áramlat 1 gázvezetéken. Hétfő reggel óta nem érkezik több gáz a vezetéken Németországba. Európai politikusok attól tartanak, hogy Oroszország a munkálatok elvégzése után nem fogja újra üzembe helyezni a vezetéket.

Birol szerint az orosz gáztól való függőség megújuló energiahordozókkal való csökkentésének a kulcsa Kína, ugyanis ők ellenőrzik a napenergia globális ellátási láncának mintegy 80 százalékát. Az IEA igazgatója szerint ez az arány a jövőben még tovább fog nőni.

(MTI, Süddeutsche Zeitung)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató